Бањалука прославила крсну славу: Литија у част Спасовдана FOTO/VIDEO

ГС
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА- Град Бањалука и Саборни храм Христа Спаситеља обиљежили су данас крсну славу Вазнесење Господње - Спасовдан, а након Свете архијерејске литургије коју је служио Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем уз саслужење свештенства ове епархије, обављен је чин освештања славског жита и колача, као и Спасовданска литија око Саборног храма.

Епископ бањалучки Јефрем честитао је вјерницима и свим Бањалучанима крсну славу уз поруку да све буде срећно и благословено, успјешно и напредно.

"Да се сви потрудимо да будемо сарадници Божији на дјелу његовом. Ако тако будемо радили, Бог ће нам помоћи и биће нам боље", рекао је владика Јефрем у Храму Христа Спаситеља гдје је литургији присуствовао велики број вјерника.

Епископ канадски Митрофан изразио је велику радост што је данас у Бањалуци и Републици Српској како би прославио велики празник и молитвено учествовао у Светој архијерејској литургији.

"Нема љепшег звања и достојанства, узвишенијег чина и славе него бити православни хришћанин. То су показале наше мајке и наши оци. Овдје се ствара наша будућност и наша вјечност", поручио је владика Митрофан.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић честитао је данас суграђанима крсну славу града и Храма Христа Спаситеља, Вазнесење Господње-Спасовдан и пожелио свима мир, стабилност, благостање и срећу.

"Најважнија порука у светим књигама јесте да је човјек могућност и оно што треба да буде. Требамо дати максимум како би се обновиле светиње и градили храмови, те обнављали нашу вјеру", рекао је Станивуковић новинарима у Бањалуци.

 

Станивуковић је упутио честитке и Граду Београду и Општини Источно Ново Сарајево, који такође прослављају Спасовдан као крсну славу.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку грађанима и руководству града, нагласивши да је Бањалука оправдано стекла статус административног, туристичког, спортског и културног центра, чији даљи напредак свакодневно треба развијати на општу друштвену корист свих њених грађана.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изразила је увјерење да ће највећи град Српске, заједно са републичким институцијама, искористити све потенцијале и ресурсе и наставити путем развоја, на добробит и задовољство њених становника и Републике Српске.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да је Бањалука данас показала љубав, поштовање и јединство, окупивши се око православне цркве.

"Честитам свим грађанима Бањалуке овај дан и желим да се ујединимо, да градимо и доприносимо развоју и љепшем животу у нашем граду", нагласио је Ђајић.

Бањалучанка Госпа Савановић рекла је да се светиње морају поштовати и редовно одлазити у цркву, као и да је Спасовдан велики светац.

Данка Бркић рекла је да јој обиљежавање крсне славе града и велики светац значе много, те да иако је у годинама, није жељела да пропусти литургију и молитву у Храму Христа Спаситеља.

Обиљежавање Спасовдана биће настављено сутра на платоу испред Храма Христа Спаситеља, гдје ће увече бити одржан фестивал гуслара Републике Српске.

Славу града, која је уједно и слава Саборног храма Христа Спаситеља, обиљежавају заједно град Бањалука и Епархија бањалучка.

Славу града, која је и слава Саборног храма Христа Спаситеља, обиљежавају заједно град Бањалука и Епархија бањалучка, а поред њих, Спасовдан је и слава манастира Високи Дечани, градова - Београд, Невесиње и Источно Ново Сарајево.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана