Бањалучки превозници: Обустава јавног превоза од 1. јула

Јелена Танацковић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - На састанку превозника и представника града Бањалука није понуђено никакво рјешење, те ће се превоз највјероватније обуставити од 1. јула, рекао је за "Глас Српске" Момир Вујасин, директор предузећа "Алдемо турс".

Он додаје да ће нови приједлог цјеновника ићи по хитном поступку на сједници Скупштине града Бањалука, која ће се одржати 29. јуна.

- Поднијели смо захтјев за раскид уговора. Остајемо при томе и обустављамо све приградске и градске линије, уколико се не деси ништа ни на тој сједници - рекао је Вујасин.

Истиче да цијене горива расту сваким даном, а да је уговор прекршен већ неколико пута и то од стране града.

- Ситуација је врло тешка, а како би опстали једини начин је да Скупштина усвоји нови цјеновник и да град субвенционише приградске линије да би се уопште наставио јавни превоз у Бањалуци  - рекао је Вујасин.

Како каже, по новом цјеновнику уколико се усвоји, појединачна карта ће износити за прву зону 2,30 КМ, другу 3,50 КМ, а за трећу зону 4,30 КМ.

- Морамо наћи рјешење, да ли смањењем броја линија или полазака. Чињеница да је све поскупјуело, само превоз није. Уколико стање остане овакво, јавног превоза од 1. јула неће бити у Бањалуци - казао је Вујасин.

Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је за "Глас Српске" да Градска управа није права адреса за рјешавање овог проблема.

- Они би требало да се обрате СНСД-у, чији одборници су изгласали два милиона КМ до краја године, а у буџету је предвиђено између 250.000 и 300.000 КМ. Противзаконито је да се потпише уговор и фактуре на износ већи него што има новца у буџету, они хоће да угуше превоз - рекао је Кресојевић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић навео је да су под великим притиском раста цијена горива, превозници санас доставили јасан приједлог о обустави саобраћања јавног превоза од 1. јула а неки и приједлог о раскиду уговора.

-Према Скупштини Града биће упућена одлука по хитној процедури која се тиче новог цјеновника, те захтјеви за хитне састанке са предсједницима градских одбора партија које чине Скупштину Града, као и састанак на релацији руководство Градске управе, предсједник Скупштине и превозници. Све досадашње рационалне приједлоге Града и превозника скупштинска већина је одбијала, али не смије бити питање политике, већ питање општег интереса нашег града, грађана, али и радних мјеста – казао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана