Крајину воле, а Лику у срцу носе

Весна Поповић
Крајину воле, а Лику у срцу носе

Бањалука - Бањалуку и Крајину волимо, а Лику у срцу носимо! Куд год да идемо, рачунамо да ли нам је родна груда близу или далеко.

Ову поруку су за 17. годишњег окупљања у суботу послали Личани са дружења у ресторану Угоститељке школе.

Иако их је већина, како кажу, расута по свјету, важно је да се не забораве родни крај и коријени, а окупљања имају за циљ очување обичаја и традиционалних игара и пјесама.

Предсједник Удружења Личана у Бањалуци Слободан Перић је рекао да млађе генерације знају за завичај и коријене само из прича старијих.

- Желимо да на своје потомке пренесемо нашу традицију и обичаје, да млађи знају какав је и колико је добар човјек из Лике. Зато нам је драго што је традиционалном, 17. окупљању присуствовало 150 Личана. Док је нас биће и дружења. Важно је да се видимо макар и једном у години, да се присјетимо завичаја, али подијелимо муке и радости - казао је Перић.

Додао је да су се за што оригиналнији амбијент побринули изворна група "Завичај" из Врачкова Села, која је личким пјесмама разгалила душе присутних и Културно-умјетничко друштво "Велико коло" из Новог Сада, које његује игре, обичаје и пјесме из свих дијелова бивше Југославије.

Милена Чанковић, која је први пут на дружењу Личана, изјавила је да је важно да очувају традицију својих предака.

- С тим циљем написала сам и промовисала књигу "Дивани личких споменика", која је у чистом изворном личком дивану. Она се састоји од кратких прича, згода и незгода Личана, а обухваћено је вријеме када је мој "накђед" хајдуковао, затим период од 60 до 80 година које су биле срећне године, па и патње Личана за вријеме минулог рата - рекла је Чанковићева.

Казала је да је важно да се људи састају, дијеле успомене и преносе традицију која се поред језика веже за кола и тамбурицу те традицију поштеног, вриједног, хуманог и храброг и честитог народа из Лике.

Без прекида већ 17 година Милан Алагић из Сарајева долази на ову прославу.

- Највише волимо наше обичаје, да видимо људе, да подијелимо успомене, али и да се сјетимо онога што смо оставили иза нас - казао је Алагић.

Директор КУД-а "Велико коло" Милан Веселиновић се побринуо да и ове године дужење Личана буде употпуњено наступом фолколораша.

Коло за "Гиниса"

КУД "Велико коло" из Новог Сада броји 700 чланова.

- Прошле године смо организовали "Велико коло" за "Гиниса". Окупили смо више од 12.000 фолклораша, који су у трајању од 10 минута играли исти корак уз исту музику. Документацију о томе смо послали у Лондон и сада очекујемо да то буде размотрено. Надамо се да ћемо ускори добити добре вијести, а то је да смо уврштени у Гинисови књигу рекорда - рекла је Зорица Влајнић, активиста овог удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана