Градско гробље очекује добит од 200.000 марака

Весна Поповић
Градско гробље очекује добит од 200.000 марака

Бањалука - Предузеће "Градско гробље", које је прије само четири године кубурило са губитком од 144.776 марака, очекује да ће у нову годину ући са добити од око 200.000 КМ.

Сумирајући резултате пословања, вршилац дужности директора "Градског гробља" Недељко Милаковић је напоменуо да је ово примјер да јавно предузеће може позитивно да послује. Додао је да се данас (понедјељак) затвара конкурс за избор директора, на који се поново пријавио.

- Као кадар Социјалистичке партије имам подршку странке да наставим са овим послом и у наредном периоду - рекао је Милаковић и додао да резултати из претходних година најбоље говоре да успјешно води ово предузеће.

Истакао је да су захваљујући домаћинским пословањем успјели да од губиташа дођу до позитивних резултата. Казао је да обавезе према добављачима редовно измирују, кредити су отплаћени, а банкама не дугују ни марку. Када је дошао на чело фирме, како каже, ситуација није била охрабрујућа.

- На мјесто директора сам дошао у новембру 2013. и ту годину је "Градско гробље" завршило са губитком од 144.776 КМ. Наслиједио сам и четири кредита од 350.000 КМ, плус камате, а обавезе према добављачима су биле веће од милион КМ - истакао је Милаковић.

Нагласио је да су на крају новембра ове године приходи овог предузећа износили 2,2 милиона КМ, а расходи 2,05 милиона КМ, чиме је остварен плус од 150.000 марака.

- До краја ове године очекујемо да ће добит бити око 200.000 КМ. Она није настала као резултат наше примарне погребне дјелатности, већ смо радили на бројним пројектима, а односе се на извођење грађевинских радова. На гробљу у Врбањи у овој години су продата 182 гробна мјеста, чиме је остварен приход од 154.700 КМ - рекао је Милаковић.

Навео је да су у Невесињу у оквиру пројекта "Хидроелектране на Требишњици, ХЕТ Дабар" преносили посмртне остатке и премјештали гробље на нову локацију.

- То смо радили у конзорцијуму са једном грађевинском фирмом, а наш дио је износио око 70.000 КМ - навео је он.

Милаковић је додао и да су реконструисали 63 споменика на војничком гробљу "Мали зејтинлик" у Сокоцу.

- Споменици су били изграђени од неадекватног камена па су почели пропадати. Наше предузеће је ангажовано да изгради замјенске - рекао је Милаковић и додао да је вриједност тог пројекта износила око 65.000 марака.

Напоменуо је да су изградили спомен-обиљежја палим борцима у Мотикама и Залужанима.

- У том пројекту смо рачунали на подршку градоначелника и очекујем да ћемо је имати и убудуће када су у питању послови одржавања и градње спомен-обиљежја - казао је Милаковић.

Истакао је да би се ово предузеће могло бавити и одржавањем градског зеленила.

- Циљ је да догодине учествујемо у што више таквих послова како бисмо остварили што боље резултате - казао је он.

Сматра да је потребно боље уредити погребну дјелатност.

- Треба тачно да знамо ко може да организује сахрањивање, превоз, ископавање и градњу гробница и слично. Сада појединци или удружења са једним или ниједним регистрованим радником то организују плаћајући на црно раднике. Правна служба предузећа припрема приједлоге када су у питању измјене регулативе о погребној дјелатности, а које ћемо упутити Скупштини града - рекао је Милаковић.

Нагласио је да од инвестиција у идућој години планирају набавку два нова комби возила из сопствених средстава.

Плате Радника

Недељко Милаковић је казао да претходне четири године плата радницима ниједном није каснила. На вријеме су исплаћиване накнаде за топли оброк, превоз, регрес, као и заостали регреси које је наслиједио када је преузео функцију директора.

- Имамо 91 запосленог, а недавно је урађена систематизација радних мјеста и већина радника је добила повећање коефицијента. За Дан фирме смо радницима подијелили бонус на плату, а за 8. март даме су добиле поклон - рекао је Милаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана