У Београду свечано отворен "Кестенбург": У мисији повезивања младих

Срна
Свечано отворен "Кестенбург"
Foto: Срна | Свечано отворен "Кестенбург"

БЕОГРАД - Прослављени одбојкаш Владимир Вања Грбић отворио је вечерас у Београду Међународни фестивал студентских позоришта "Кестенбург", који по пети пут организује Бањалучко студентско позориште, уз медијску и техничку подршку Представништва Републике Српске у Србији.

Фестивал ће трајати до 19. јуна, уз учешће глумаца и студената глуме са шест континената.

Отварајући фестивал у Академском позоришту Академског културно-умјетничког друштва Универзитета у Београду "Бранко Крсмановић", Грбић је рекао да је обавеза старијих да младима који још траже свој пут помогну и припреме за оно што их чека сутра.

-Какви ће млади бити, зависи од нас и онога како их ми усмјеримо. Та врста ланца који не смије да се прекине јесте нешто што се зове мисија. Нажалост, данас су људи много окренути себи и личним интересима који им не дозвољавају да схвате суштину свог постојања, односно због чега смо у ствари ту. Давање и способност  давања је дар малог броја људи - истакао је Грбић.

Директор "Кестенбурга" Александар Пејаковић рекао је да ће овогодишњи фестивал трајати четири мјесеца, додајући да ће у такмичарском дијелу бити изведено 12 представа и да ће пратећи програм обухватити 38 догађаја, од којих ће 25 бити одржано у Бањалуци, десет у Београду и по један у Ужицу, Бечу и Сан Франциску.

Он је нагласио да му је драго што жири чине три младе глумице - Тамара Драгичевић на мјесту предсједника, а Ана Лечић и Надежда Костић у улози чланова, што је наставак традиције да у су жирију увијек млади људи.

Драгичевићева је објаснила да је прихватила да се укључи у рад "Кестенбурга", јер је ријеч о фестивалу чија је мисија повезивање младих људи, и то на европском и свјетском нивоу, што је изузетно лијепо.

Она је додала да се нада да њен задатак неће бити тежак као што зна да се деси, јер је некада незахвално да се неко издвоји, посебно када има више добрих представа, па није лако изабрати најбољу представу, нарочито што се подразумијева да жири буде објективан.

Осим "Златног кестена" као највреднијег признања, на Фестивалу ће бити додијељене и награде "Сребрни кестен" и "Бронзани кестен", као и специјалне награде дирекције манифестације.

Главне и уникатне награде Фестивала и ове године биће дјело луткарског умјетника Зорана Бјелошевића из Бањалуке.

Свечано затварање Фестивала планирано је у сали Арт биоскопа Културног центра Бански двор у Бањалуци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана