Припреме за луткарски комад у режији Тамаре Кучиновић: Чудесни свијет малих вукова

Миланка Митрић
Припреме за луткарски комад у режији Тамаре Кучиновић: Чудесни свијет малих вукова

БАЊАЛУКА - Позоришта, мјеста у којима живи умјетност у једном од својих најљепших облика, мјеста радости и туге, истинског контакта публике и глумца, већ неколико седмица, по ко зна који пут, су затворена.

Позоришта у Републици Српској, уз бројне прекиде и обуставе активности током протеклих годину дана, давала су све да одрже тај контакт са својом публиком, а међу њима је и дјечији национални театар. У временима која су посебно тешка за најмлађе, позориште је било један вид радости и мјесто у које се дјеца, можда и више него раније, увијек радо враћају. Обуставом активности, посјете позориштима су заустављене. Дјечије позориште Републике Српске одржало је контакт путем својих онлајн представа, а сада, на радост малишана, припремају једну нову представу, која ће бити одиграна кад епидемиолошка ситуација буде повољнија.

- Иако Дјечије позориште РС већ два викенда емитује своје представе онлајн и виртуелно комуницира са својом публиком, у радионицама националног театра је почео велики посао. Пред театром је нова сезона и жеља да и новим насловима обрадује своју публику. Први од наслова је луткарска представа “Мала вучица”, по тексту и у режији Тамаре Кучиновић из Осијека - наводе из Дјечијег позоришта РС.

Како додају, да би глумачки ансамбл што прије могао да почне с пробама, чекајући најповољније услове, драгоцјено вријеме мора да буде искоришћено максимално, те је стога у Бањалуку допутовала сценографкиња из Ријеке Аљона Павловић, која ће на сцени Дјечијег позоришта оживјети чудесну шуму у којој живи мала породица вукова.

- Умјетнички тандем Кучиновић - Павловић представио се бањалучкој публици представама “Смрзнуте пјесме”, Градског казалишта лутака из Ријеке, односно “Бајка о изгубљеном времену” Позоришта лутака из Мостара, које су биле блиставе представе 18. Међународног фестивала позоришта за дјецу “Бањалука 2019. године”. Ријеч је о регионално најнаграђиванијем умјетничком ауторском тиму, због чега је амбициозност овог пројекта са бањалучким ансамблом још изазовнија - назначили су из овог театра и додали да тренутно могу да почну с припремама сценографије, у нади да ће ситуација ускоро бити повољнија.

- Датум премијере представе зависи од епидемиолошке ситуације, али је намјера позоришта да духом оптимизма организује процес рада, како би били безбједни сви чланови колектива, а све фазе припреме прошле у најбољем реду - закључили су из ове установе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана