Приједор: Почео рад на новој представи - прва интернационална продукција

Срна
Приједор: Почео рад на новој представи - прва интернационална продукција

ПРИЈЕДОР- Позориште Приједор је након дуже паузе почело рад на новој представи, драматизацији романа Горана Војновића "Југославија, моја домовина" у режији Марка Мисираче, изјавио је данас вршилац дужности директора ове куће Срђан Књегињић.

"Ово нам је прва интернационална сарадња, то јест сарадња Позоришта Приједор и позоришта из Копра из Словеније и њемачке фондације Фридрих Еберт", рекао је Књегињић на конференцији за новинаре у Приједору.

Премијера у Приједору планирана је за јуни, а у Копру за јули.

"Надамо се посјети великим фестивалима у региону са овом представом", додао је Књегињић.

Режисер Марко Мисирача рекао је да је ово шеста представа коју ради у Позоришту Приједор, да су умјетници из Републике Српске ову причу о сарадњи са колегама из Копра почели много раније и да сада заједно играју глумци Позоришта Приједор, Народног позоришта Републике Српске и Гледалишча Копар.

"Ово је једна емотивна вртешка која почиње од открића главног јунака везаног за његово поријекло и поријекло његових родитеља. Он креће у потрагу за оцем, прошлошћу, коријенима и на том потресном дирљивом, некад и врло духовитом путу, он открива ствари о себи и формира идентитет којег није ни био свјестан", каже Мисирача.

Глумац Борис Шавија рекао је да никад није играо у Словенији, нити је радио са глумцима из Словеније и да је то сада велико задовољство.

Он је рекао да је у питању јако инспиративан комад и глумачки и редитељски, у сваком смислу умјетнички податан за разна експериментисања и емотивно бременит.

Глумац Игор Штомолак истакао је да за умјетнике никада, чак ни у ратовима, не постоје границе и да је Горан Војновић хтио да направи роман, а да је и адаптација таква, да је фокус на пријатељству.

"Такво пријатељство мислим да и сада правимо са овом копродукцијом у Приједору", рекао је Штомолак.

Умјетнички директор Позоришта Приједор Мирела Предојевић наглашава да је ријеч о пројекту који има све услове да буде велики.

"Интересовање сваког појединог члана који учествује у овом пројекту је заиста велико, здушно, искрено и из срца", рекла је Предојевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана