Представа "Пад" одиграна на 11. Међународном фестивалу глумца "Заплет" у ГП "Јазавац": Грађански револт поносног човјека

Миланка Митрић
Представа "Пад" одиграна на 11. Међународном фестивалу глумца "Заплет" у ГП "Јазавац": Грађански револт поносног човјека

БАЊАЛУКА - Једна породица, слична многима, велики проблеми свакодневице, проблеми друштва у којем је човјек посвећен послу толико да га то психички и физички урушава сваки дан. Једна породица која води борбу за опстанак, слична многима.

Једна кћерка и један отац, само један примјер борбе малог човјека којег друштво смрви, уништи, искористи и одбаци, а који се свим силама бори против вјетрењача сваки дан и који се бори да одржи своје достојанство, да не падне у мрачне канџе понора безвлашћа, да не поклекне пред свјетлима обећања и лажних ријечи.

Све то и још више стало је у комад "Пад" Центра за културу Свилајнац, рађеног по тексту Кокана Младеновића и Браниславе Илић, а у режији Кокана Младеновића, који је одигран прве такмичарске вечери 11. Међународног фестивала глумца "Заплет".

У комаду играју Бранислав Трифуновић, Јелена Благојевић и Нина Нешковић.

Погибија радника, одлука о раду на представи и приказ грађанског револта, окосница су радње комада, у којем је намјера била да се прикаже само један дио проблема данашњице, у већ познатом маниру режисера Кокана Младеновића.

- Текст је растао ток рада, импровизације свих нас, анализа и договора. Кад је била премијера у децембру прошле године, 74 радника су погинула у Србији, 60 на грађевини. Ми смо осећали грађанску и онда уметничку дужности и представу сматрам чином неког грађанског става - казао је режисер Кокан Младеновић.

Осврћући се на тему друштвено ангажованог позоришта, које на свој начин треба да донесе освијешћеност о макар једном проблему, да расколачи затворене очи многима, пред другим проблемима, истакнуто је да како год се гледало на комад, ипак је то само представа, ипак је то само игра на сцени и позоришна представа.

- Ми смо у незавидној ситуацији и стално хоћемо нешто да променимо и ми смо у парадоксалној ситуацији да то хоћемо кроз позориште. То нам је једино могуће, јер то радимо. Причамо људима који већ знају и осећају. Једино што смо могли је да имена ставимо на крају, да одамо почаст, да кажемо да то нису бројеви. Нико не прича о томе  - навео је глумац Бранислав Трифуновић и додао да је остало много неодговорених питања. Међу њима је и питање која је цијена свега тога, а кроз комад су провучена и питања о одговорнима, о цијени људског живота, те о достојанству.  

- Цена је ова. Овај човек кога играм је поносан, човек који одбија било какву врсту компромиса, који има огромну љубав према детету и који је спреман за своје дете да уради све. То су хероји - додао је Трифуновић.

Глумицом вечери проглашена је Јелена Благојевић, која је у комаду глумила кћерку погинулог радника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана