Представа “Јаблан” отвара 20. Међународни фестивал за дјецу: Драмско срце на које би Кочић био поносан

Илијана Божић
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Представа “Јаблан”, у режији Душка Мазалице, рађена по приповијетки Петра Кочића отвориће 20. Међународни фестивал позоришта за дјецу, који се од недјеље одржава у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Овај комад премијерно ће бити изведен у недјељу у 19 часова, а најмлађи љубитељи театра имаће прилику да уживају у најљепшим представама до 16. октобра.

На манифестацији коју организује Дјечије позориште РС, у оквиру Међународне недјеље дјетета, учествоваће, осим Републике Српске, девет земаља и то Србија, Русија, Пољска, Хрватска, Словенија, Словачка, Сјеверна Македонија, Њемачка и Италија.

Директорица Дјечијег позоришта РС Љиљана Лабовић Маринковић истакла је да се моћ и снага овог фестивала огледа у томе што ће почетак такмичарског програма обиљежити представа домаћинског позоришта и наш Петар Кочић.

- Програм чине представе ансамбала који су претходних година побјеђивали у Бањалуци, због чега је ово и фестивал побједника. Гран при, са којим су одлазили из Бањалуке, ове године је неприкосновена гаранција да ће представе, које по њиховом властитом избору стижу пред нашу публику и стручни жири бити доказ више да је 20. фестивал с разлогом, фестивал истинских побједника - рекла је Лабовић Маринковић.

Редитељ представе “Јаблан” Душко Мазалица истакао је да му је велика част да ова представа отвара јубиларни фестивал, те да му је био велики изазов да се суочи са лијепим књижевним изражајем Петра Кочића.

- Морали смо да направимо драмско дјело од књижевне приповијетке. Нисмо много намаштавали, него смо искористили сегмент љубавне патње из приповијетке “Кроз маглу” и на тај начин смо успјели да створимо драматуршко срце на које би и Кочић био поносан - навео је Мазалица.

На овогодишњем фестивалу, у такмичарској селекцији је и ансамбл из Карловца из Хрватске, који прошле године, због пандемије вируса корона, није могао уживо да учествује, тако да новом представом и својим доласком чине фестивал потпунијим.

Као и свих претходних 19 година посебан гост је Позориштанце “ПУЖ” из Београда, које ће играти у част побједника, 16. октобра.

Покровитељи 20. Међународног позоришта за дјецу су предсједница РС Жељка Цвијановић, Влада РС, Министарство просвјете и културе РС, Министарство културе и информисања Србије и град Бањалука.

Жири

Представе у такмичарском програму фестивала оцјењиваће међународни жири, који ће чинити редитељ Исидора Гонцић из Србије, редитељ Дубравко Торјанац из Хрватска и глумац Слободан Перишић из Дјечијег позоришта РС. Жири ће додијелити Гран-при, односно награду за најбољу представу у цјелини, награде за најбољу режију, сценографију и музику, као и пет равноправних глумачких награда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана