Представа "Гнијездо" ХНК Мостар изведена на фестивалу "Заплет" у Бањалуци: Кад глумци бриљирају, публика плаче

Александра Глишић
Представа "Гнијездо" ХНК Мостар изведена на фестивалу "Заплет" у Бањалуци: Кад глумци бриљирају, публика плаче

БАЊАЛУКА - Мирис свјеже куване кафе, помијешан са мирисом домаћих колачића и ратлука, ракија и ликер у старинским чашама дочекали су публику која је дошла да гледа представу "Гнијездо" на фестивалу "Заплет" у Бањалуци.

Глумци Хрватског народног казалишта Мостар, наступајући треће фестивалске вечери, у понедјељак, отворили су врата породичног гнијезда и снажним емоцијама подигли публику на ноге.

Ауторски пројекат Марине Петковић-Ликер, која је овај комад стварала и режирала инспирисана поезијом Марка Томаша, показао се као атлас осјећања који сваки човјек крије у себи. Глумци, послуживши публику пићем, направили су интимну увертиру у представу, која је попут завјесе откривала дио по дио приче у којој свако може да се препозна. Или бар у неким њеним дијеловима. Да је тако, потврдиле су сузе у публици, нескривене, искрене, сузе које је било немогуће избјећи.

Миро Барњак, Бојан Берибака, Анђела Булум, Јелена Кордић-Курет, Николина Марић, Јадранка Поповић-Миљко и Иван Скоко играјући у "Гнијезду" одржали су у својеврстан час глуме. Час који је награђен бурним аплаузом какав се дуго није чуо послије неке представе у Бањалуци.

На први поглед крајње једноставна прича, када три брата и три сестре послије смрти мајке не могу да се договоре шта ће да ураде са породичном кућом. На други и сваки сљедећи поглед - поезија на позоришним даскама, вртешка емоција, лепеза глобалних и локалних (мостарских) прича, времеплов до деведесетих и још даље. И критика садашњег тренутка када се поставља питање је ли овај дио планете довољно добар да бисмо остали живјети ту гдје смо рођени. На крају остаје зрно наде да је породица увијек ту за нас и да можемо све проблеме да превазиђемо заједнички, окупљени око стола, уз смијех и сузе.

За глумицу вечери проглашена је Јелена Кордић-Курет, која је у улози Веселе побрала бројне аплаузе.

- Квалитет представе "Гнијездо" је у томе што може да пружи утјеху, у том смислу што публика може да се препозна и да се идентификује са свим овим ситуацијама. Сваки човјек зна шта се у његовој породици дешава у четири зида. Покушавајући да разбијемо тај четврти зид и кроз ту шољицу кафе или чаја, желимо да будемо аутентични ономе што ми сви јесмо - рекла је Јелена Кордић-Курет.

Треће фестивалске вечери публици се у оквиру програма "Разговор са глумцима" представио популарни Никола Ракочевић. 

‘’’’’’’’’’’’’’

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана