“Поморанџина кора” најбоља представа фестивала у Требињу

Срна
“Поморанџина кора” најбоља представа фестивала у Требињу

ТРЕБИЊЕ - Представа “Поморанџина кора” Трстеничког позоришта проглашена је за најбољу на 64. Фестивалу фестивала у Требињу, смотри најбољих аматерских позоришта из Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније и БиХ.

Осим Златне маске за најбољу представу у цјелини по избору стручног жирија фестивала, остварење ансамбла из Трстеника, по тексту Маје Пелевић и у режији Браниславе Стефановић, проглашено је најбољим и по оцјени жирија публике.

Златном маском награђена је и костимографија “Поморанџине коре”, коју потписује Јелена Јовић.

Највећим признањем фестивала жири је двоструко наградио редитеља Игора Павловића за најбоље редитељско остварење и сценографију у представи “Полицајци” Градског позоришта Бечеј, а овом остварењу припале су још двије Златне маске - за најбољу женску улогу Гордани Адамов, те ансамблу за најбољу колективну игру.

Златна маска за најбољу мушку улогу припала је Димету Коцевском из представе “Не играј на Енглезе” /”Не се клади на Енглези”/ Театра при Дому културе “Иван Мазов-Климе” из Кавадараца.

Обје Златне маске за епизодне улоге - мушку и женску припале су глумцима бјелопољског позоришта - Влади Томовићу и Сањи Ћировић партнерима у представи “Власт и њена опозиција”.

Златна маска за најбољу ауторску музику додијељена је композитору Зорану Шугићу за музику у представи “Мали Агатон” ДИС - Позоришта младих из Бањалуке.

Жири је додијелио и двије дипломе 64. Фестивала фестивала - за сценску бравуру у тумачењу сценског лика - Владимиру Самарџићу из представе “Арт” Градског позоришта Требиње, те за колективни напор у истраживању театарске истине - ДИС - Позоришту младих Бањалука за представу “Мали Агатон”.

Фестивал је синоћ у име покровитеља града Требиња свечано затворила начелник Ођељења за културу, породицу, спорт и образовање Слађана Скочајић.

Она је подсјетила на представе које су Требињци ове године могли да погледају на смотри најбоље продукције у позоришном аматеризму региона.

Прије проглашења најбољих и дођеле награда фестивала, на сцени Културног центра изведен је драмски приказ о Великом рату на подручју Косова и Метохије “Једини пут”, из продукције Српског културног клуба “Сербика” Гњилане и Дома културе Грачаница, у којем је учествовало и требињско Културно-умјетничко друштво “Алат”.

Пред свечано уручење фестивалских признања у галерији Културног центра отворена је традиционална изложба фотографија “Фестивал у објективу”.

Проглашене су и најбоље фотографије - аутор првонаграђене је Душан Вуковић, друга награда припала је Радоју Елезу, а трећа Катарини Пудар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана