Озрен Грабарић: Много ми недостаје Игор Вук Торбица

Танјуг
Озрен Грабарић: Много ми недостаје Игор Вук Торбица

БЕОГРАД - Награђивани хрватски глумац Озрен Грабарић увелико припрема нову представу "Демократија" у Београдском драмском позоришту, а за Танјуг са великом тугом истиче да му веома недостаје преминули млади редитељ Игор Вук Торбица, с којим је радио изузетно успјешан комад “Хинкеман” у Загребу.

Талентовани глумац је поново у Београду и ових дана одлази на пробе нове представе "Демократија" према мотивима драме Јосифа Бродског, у режији Вељка Мићуновића.

Грабарић ће на сцени БДП-а оживети представу "Демократија" заједно са Тамаром Алексић, Иваном Николић, Арпадом Месарошем и Милутином Дапчевићем.

Претходни пројекат "Ружни, прљави, зли" по истоименом италијанском филму (1976) Етореа Сколе у режији Ленке Удовички, освојио је награду самог позоришта БДП за најбољи глумачки ансамбл, који су уз Грабарића сачињавали Вања Ненадић, Ива Илинчић, Марко Гверо, Наташа Марковић, Јана Милосављевић, Александар Јовановић, Јово Максић и многи други.

- Ту драму смо радили у врло специфичним условима у првом налету пандемије ковида-19. Представа је изнијета на леђима једног предивног ансамбла, правог заједништва, које се, према мом искуству, веома ријетко догађа у позоришту. Зато имам потребу да се поново вратим овдје, јер се ту осећам као код своје куће. Дио сам нечег великог, значајног, не само за Србију већ и читав регион - похвалио је Грабарић напредак БДП-а.

Тренутно истакнути глумац спрема драму “Демократија” у редитељском читању Вељка Мићуновића, чија се премијера на сцени БДП-а очекује половином маја.

- Тема драме звучи јако узбудљиво, врло је паметно, духовито, болно, изузетно осмишљено. За разлику од претходне представе, овде је мањи ансамбл, интимнија је драма - приближио је комад Грабарић и додао да су пробе недавно почеле, те да нема још осјећај какав ће бити коначни резултат представе.

Он истиче да умјетнички дијели исти простор са колегама које се несебично подржавају.

- Обострано смо се завољели у првој сарадњи. Сви редом су ме овде дивно примили, од управника Југа Радивојевића до свих осталих - одушевљен је Грабарић.

Додаје да се плаше  нових мјера, могућих затварања, како ријешити његов одлазак преко границе, појаве нових сојева вируса.

.- Снаћи ћемо се, макар ме коферима пребацивали са једног мјеста на друго, или нека ме кријумчаре - уз смијех је коментарисао Грабарић и додао да је одличан начин да се супротстављају пандемији путем - културе.

На годишњој додјели награде БДП-а у фебруару, Грабарића је фасцинирало колико је врхунских умјетника на једном месту, те му је било јако узбудљиво да поред њега седе Бранка Катић, Мирјана Карановић, Јагош Марковић...

- На једном месту имамо врхунске редитеље - Дијего де Бреа, Ивица Буљан, Себастијан Хорват... Све велика имена. Велико је задовољство слушати их како говоре у позоришту. Данас ријетко ко прича о театру, а они то раде, што је фасцинантно - открио је талентовани глумац.

Грабарић је све фасцинирао са демонском димензијом улоге у драми “Хинкеман” Загребачког казалишта младих, у режији покојног Игора Вука Торбице.

- Велика је трагедија све то што се догодило с Торбицом. Он је био један фантастичан редитељ и прије свега сјајан човјек. Торбица је својим радом тријумфовао у цијелом региону. Успјех једног позоришта, глумца или редитеља је успјех свих нас - нагласио је глумац.

Увијек је Грабарић скроз другачији, има невјероватну трансформацију у сваком смислу до те мјере да га многе колеге и публика и даље не препознају у новим улогама које ради.

Цијењени глумац готово никада не упада у маниризам, а многи драмски уметници данас ће упасти у ту замку да буду обиљежени идентичним начином глуме, као да су на “аутопилоту”.

- Деси се ситуација да сам 15 година у истом театру, са истим глумцима, понављају се и редитељи који раде, и онда ми и крећемо ка том глумачком ''аутопилоту''. У Србији је присутан култ глумаца, у Хрватској не толико, док је у Словенији снажан култ редитеља. Прије свега волим глумце, тако да и текст, паметне редитељске концепте, сценографију и костимографију, гледам све преко глумца. Волим посматрати глумца како у себи промишља то што ради - нагласио је Грабарић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана