Након паузе, позоришта у Републици Српској настављају рад: Театри поново подижу завјесе

Илијана Божић
Након паузе, позоришта у Републици Српској настављају рад: Театри поново подижу завјесе

БАЊАЛУКА - Послије празничне паузе позоришта у Републици Српској су спремна да подигну завјесе и дочекају публику која се зажељела квалитетних културних садржаја.

Колико је култура грађанима неопходна, показала је претходна година, која ће остати упамћена као година пандемије, а која је глумце и театре ставила пред велике изазове и у једном периоду их оставила у потпуном мраку и тишини.

Међутим, позоришта у Српској су успјела да савладају све препреке и својој публици дарују незаборавне вечери, а с истим циљем почињу и ову годину, уз много оптимизма и наде у боље дане.

Нова позоришна сезона Народног позоришта Републике Српске публици ће донијети премијеру представе “Странци у ноћи” ауторке Ане Ђорђевић, у режији Слађане Килибарде. Планирано је да представа буде премијерно изведена 26. фебруара, а прва реприза је заказана за 27. фебруар. Пред љубитељима позоришта заиграће сјајна глумачка екипа коју чине Слађана Зрнић, Николина Фригановић, Миљка Брђанин, Борис Шавија, Жељко Еркић, Владимир Ђорђевић и Рок Радиша.

Репертоар Народног позоришта РС у јануару је прошаран добро познатим представама из претходне сезоне, па ће у четвртак и петак бити одиграна маестрални комад “Дервиш и смрт”. На репертоару је и “Каролина Нојбер”, која ће бити изведена 25. јануара, док је за 26. јануар планирано извођење комедије “Школа за жене”. Љубитељи Нушићевих дјела имаће прилику да 27. јануара уживају у извођењу “Ожалошћене породице”, док ће 28. јануара вече бити резервисано за “Гарсоњеру”. Све представе биће одигране на великој сцени, а извођења почињу у 20 часова.

А да ни најмлађи љубитељи театра неће бити запостављени доказује Дјечије позориште РС, које ће представом “Маша и медо” отворити нову репертоарску годину, у коју улазе са великом дозом оптимизма и наде.

Из Дјечијег позоришта РС најавили су да ускоро настављају рад на представи “Дјевојчица и дрво” Селме Паризи, у режији Зијаха Соколовића, чија се премијера очекује крајем фебруара.

- Иако и даље радимо у режиму прописаних епидемиолошких мјера, нећемо повећавати цијену својих улазница од пет КМ, како бисмо омогућили малишанима што чешћи долазак у позориште. Многи дјечаци и дјевојчице и по десетак пута гледају представе које воле, због чега и јесте опредјељење националног театра за дјецу да цијена улазница буде што приступачнија, на радост и дјеце и родитеља - саопштили су из Дјечијег позоришта РС.

Додали су да ће, у зависности од интереса малих посјетилаца, позориште, поред викенда, увести и вечерње термине четвртком и петком, како би тридесетак представа учиниле занимљивијом понуду и повод за долазак у кућу бајки.

Већ идућег викенда, односно у суботу у 18 часова и у недјељу у 11 на репертоару је представа “Маша и медо”, а 30. и 31. јануара играју се “Ружно паче” и “Медвједић Тимотеј”.

Градско позориште “Јазавац” сезону отвара у недјељу представом “Скупштина”, а на репертоару су и представе које су претходне године одушевљавале публику. Тако ће 28. јануара бити изведен комад “Цело тело ту ме боли”, 30. “Истина”, док је за 31. јануар планирано извођење представе “Таксиметар”.

Приједор

Нова сезона у Позоришту Приједор почиње у четвртак у 20 часова извођењем комедије “Све о женама”. Након тога, 26. јануара у 20 часова биће изведена представа “Силе у ваздуху”, а 29. јануара у 20 часова публика ће имати прилику да ужива у комаду “Није човек ко не умре”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана