Најдуговјечнија представа Народног позоришта Републике Српске вечерас на сцени: “Кокошка” живи 18 година

Александра Глишић
Најдуговјечнија представа Народног позоришта Републике Српске вечерас на сцени: “Кокошка” живи 18 година

БАЊАЛУКА - Најдуговјечнија представа Народног позоришта Републике Српске “Кокошка” биће изведена вечерас у 20 часова на великој сцени националног театра.

Глумац Александар Стојковић сјећа се како је изгледао почетак рада на овој представи, коју је по тексту Николаја Владимировича Кољаде режирао Предраг Штрбац.

- Био сам тек стигао у позориште, то ми је била четврта представа. Када је направљена подјела, добио сам улогу лика коју има година колико ја имам сада. Ипак, прихватио сам улогу. Нисмо били баш задовољни на пробама па чак ни на генералној проби. Тадашњи управник Жељко Стјепановић и Бранко Брђанин, који је тада био умјетнички директор, поручили су нам да имамо озбиљну представу у рукама и да се потрудимо - прича Стојковић.

Посебно истиче да се глумачка екипа “Кокошке” одлично уклопила и да је представа врло брзо освојила публику и заживјела на сцени.

- Гдје год да гостујемо сале су увијек пуне. Није уобичајено да представе толико дуго трају у било којем позоришту. Од бројних анегдота највише се сјећам оне када су послије сцене вјешања колеге мислиле да сам се заиста објесио - каже Стојковић.

Умјетнички директор Народног позоришта РС Владимир Ђорђевић најавио је за вечерас малу свечаност послије извођења представе.

Глумица Миљка Брђанин не крије задовољство што је дио глумачке подјеле “Кокошке”.

- Драго ми је да сам дио представе која живи и дише у нашем позоришту већ 18 година. Постали смо пунољетни! Ово је уједно и једина представа у историји Народног позоришта РС која живи толико.

Била сам студент када сам добила улогу Ноне, тако да ми је свакако помогла да одрастам уз њу као глумица. У ансамблу је била једна измјена Радмила Смиљанић, касније Сњежана Штикић (сада Ведрана Мачковић - све једна улога - комшиница) и нажалост смо изгубили једног колегу Данила Попржена. Дивно је што сви волимо ту представу и уживамо у њој и ми и публика - казала је Брђанинова.

Редитељ Предраг Штрбац подсјећа да се Кољада наслања на традицију Чехова или бар једног дијела његове поетике.

- На тематском нивоу Чеховљева драматургија одликује се сталним смењивањем и преплитањем ирационалног и баналног, али Чехов никад није феномен баналности у људском животу поставио у центар тематског круга неког свог комада. Кољада у “Кокошки” баш то чини. Сви ликови комедије су толико уроњени у ту баналност, она је ушла у сваку пору њиховог живота, да се више из ње никако не могу извући - указује Штрбац.

У представи “Кокошка” играју Наташа Иванчевић, Гордана Милиновић, Миљка Брђанин, Ђорђе Марковић, Александар Стојковић, Љубиша Савановић, Ведрана Мачковић и Перо Рис.

Прерасподјела

- Врло је битно што се сви глумци из “Кокошке” фино слажу. Сада се већ шалимо да бисмо могли неку прерасподјелу да направимо, јер смо сви мало старији у односу на премијеру. Једино би мени сада моја улога баш одговарала по годинама - каже Александар Стојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана