Најдуговјечнија представа Народног позоришта Републике Српске слави двадесет година од премијере: Колективни рад одржао "Кокошку" на ногама

Миланка Митрић
Најдуговјечнија представа Народног позоришта Републике Српске слави двадесет година од премијере: Колективни рад одржао "Кокошку" на ногама

БАЊАЛУКА - Најдуговјечнија представа Народног позоришта Републике Српске је комад "Кокошка", који је премијерно одигран 1. децембра 2001. године, а чијим извођењем ће прекосутра на сцени овог театра бити обиљежен јубилеј - 20 година од првог играња.

"Кокошка" је рађена по дјелу Николаја Владимировича Кољаде, а у режији Предрага Штрпца. У представи играју Наташа Иванчевић, Ведрана Мачковић, Миљка Брђанин, Ђорђе Марковић, Александар Стојковић, Љубиша Савановић, Сњежана Мишић и Перо Рис.

Глумица Наташа Иванчевић, поводом овог јубилеја, за "Глас Српске" осврнула се на почетке, на припреме за тадашњу премијеру и на промјене које се јесу или нису десиле у посљедњих двадесет година.

- Рад на представи био је онакав какав сам ја учила на академији, прави школски примјер. И ту се негдје подударало моје мишљење са мишљењем режисера Предрага Штрпца. Током рада на представи заиста смо лијепо комуницирали. Ја сам имала један пех, а то је нешто што је одредило моју будућност у послу. Имала сам ужасне болове у кичми, и десило ми се да сам пала у несвијест на пробама, од болова. Премијера је тада одгођена, за седам дана, а када сам чула да треба колегиница да ускочи умјесто мене, вратила сам се, без обзира на болове. Размишљам, како ја не одустајем, како сам упорна. Одлична је ствар што је та представа остала да живи двадесет година, али размишљам да ли ми је  вријеме да некад одустанем, када је нешто физички пренапорно за мене - рекла је Иванчевићева за "Глас".

"Кокошка" је у националном театру Српске остала да живи дуже него остале представе, а како каже Иванчевићева, осим теме која је универзална (превара у браку и у везама), њен квалитет је у начину играња.

- То је прије свега наш колективни рад. Колико год сви глумци школовани били да будемо свјесни да је то колективни рад, радом у позоришту и годинама, то нама просто ишчили и остаје нам да смо упућени сами на себе, а не на партнера. А суштина у глуми и у позоришту је рад са партнером. То је оно што је одлика ове представе и то је оно што је разлог зашто та представа тако дуго живи. Ми смо јако критични једни према другима. Сви смо остали у оквиру онога што је урађено и ако негдје неко нешто погријеши, брзо једни другима то кажемо и одмах се организује проба да се то исправи. Највећа грешка у позоришту је да кад се појавиш играш резултат. Не, до резултата се дође процесом. Гдје год се игра резултат, тај резултат изостане - навела је Иванчевићева.

Говорећи о темама представе, глумица је истакла да се у односу на онда ништа није промијенило.

- Ништа се није промијенило. Радња се дешава у једном провинцијалном позоришту у Русији. Ту су брачне преваре, љубомора међу колегама, дакле, ништа се није промијенило. Све је исто, то може и сада да се игра - закључила је Иванчевићева.

"Кокошка" ће прекосутра, на датум премијере, бити одиграна од 20 часова на великој сцени Народног позоришта Републике Српске.

Баналност

Режисер Предраг Штрбац, у опису представе и њених главних тема, истакао је да је Кољада, који се наслања на дио Чеховљеве традиције, у "Кокошки" у центар ставио баналности у људском животу, што Чехов никад није учинио.

- Сви ликови комедије су толико уроњени у ту баналност, она је ушла у сваку пору њиховог живота, да се више из ње никако не могу извући. Кроз причу "Кокошке" открива се сва њихова потреба да изађу из те баналности, да се и њима у животу деси нешто "право" и "узбудљиво", нешто што ће их тргнути из запарложености, духовне, емотивне, али и тјелесне. Међутим, то остаје само пуста жеља ликова, јер за њих повратка и избављења из учмалог и баналног живота нема. Они на крају комада, срећни што им се ништа лоше није догодило, радосно прихватају баналност као константу њиховог живота и препуштају јој се. Једна од највећих иронија ове приче лежи баш у том драматуршком поступку - забиљежио је Штрбац о представи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана