Крагујевчане одушевила представа по тексту младе Bањалучанке

ГС
Foto: З.С.

КРАГУЈЕВАЦ - Пете вечери 58. Фестивала професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић” у Књажевско-српском театру у Крагујевцу одиграна је представа „Црна овца” коју је у Краљевачком позоришту по тексту Виде Давидовић режирала Снежана Тришић.

 Крагујевачка фестивалска публика је одлично разумјела и примила представу о скаредном пиру и похлепи за капиталом и раслојавањем друштва препознавши виђено на сцени и у нашој транзиционој привреди и поздравила краљевачки ансамбл великим и дугим аплаузом.

Ауторка текста Бањалучанка Вида Давидовић каже да је комад „Црна овца” писала како би самој себи објаснила постанак друштва, капитализма, љубави и бола.

– Архитипски модели који се промаљају у „Црној овци” вуку нас у сваремено друштво сваке државе и ситема који можемо да проживимо у склопу „модерне привредне дјелатности”. Тај систем је суров, себичан, често контрадикторан, поново се рађа, дегенерише да би се срушио, гради се помаља у облицима у којим га никада не бисмо очекивали – сматра она.

.За ауторку „Црне овце” ово је представа о немогућности да се проиведе отпор или револуција, комад о једином моделу отпора који је могућ у овом стадијуму капитализма – мирном, неотпорном, помирујућем и тужном.

Редитељка Снежана Тришић сматра да је „Црна овца” покушај да се схвати како је нестала револуција, а љубав и човјечност постале непотребне и сувишне вриједности.– Запитали смо се ко нам је украо идеале, младост, здравље, љубави, будућност, нерођену и рођену дјецу?

У који дио свијета то може да се емиграира и буде спокојан када тај остатак свијета колабира? Ко нам је украо интелектуалну својину, вољене особе, наду и храброст да будемо црне овце?, пита се онаВечерас, на великој сцени крагујевачког позоришта, шесте фестивалске вечери на такмичарском репертоару смотре је представа Народног позоришта Пирот „Све несрећне породице личе на срећне породице” аутора Патрика Лазића, који је и редитељ представе и Милене Деполо.

На 58. фестивалу „Јоаким Вујић” од 7. до 14. маја крагујевачка у избору селектора Зорана Карајића у прилици је да погледа осам представа позоришта из Ниша, Лесковца, Шапца, Краљева, Пирота, Крушевца, Ужица и града домаћина, Крагујевца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана