Генетика Глембајевих" отворила 23. Театар Фест "Петар Кочић"

Миланка Митрић
Генетика Глембајевих" отворила 23. Театар Фест "Петар Кочић"

БАЊАЛУКА - Жеља да свако носи терет свог гријеха, да гријех буде проширен на друге, не би ли свако тако испољио свој мрак и зло које у себи носи, стварајући тако круг људи који газе све око себе и под собом, дио је приче о којој говори представа "Генетика Глембајевих".

Прича о породици, мрачним побудама њихових (непостојећих) душа, звјерска крв која куља њиховим венама, оживљена је на сцени Народног позоришта Републике Српске, у комаду рађеном по тексту Венка Андоновског, а у режији Дејана Пројковског, чијим премијерним извођењем је отворен 23. Театар фест "Петар Кочић".

У ликовима Глембајевих и људи с којима се сусрећу у својим животима, исказане су разне стране оног најцрњег у човјеку, с  тек понеким трачком свјетла, које обавија жељу за покајањем и било каквом промјеном.

Скоро сви Глембајеви су сурови, префригани отимачи, јасних и често насилних намјера, који газе све пред собом, не презајући ни од чега и који су, као уклети, омамљени новцем и новцем чине све.

"Глембај се не рађа, Глембај се постаје", како каже један од ликова у представи, а ова прича о Глембајевима оживљена у Народном позоришту свакако ће постати једна од представа о којој ће се још дуго причати и која ће дуго да живи на сцени националног театра.

- Данашњи Глембајеви немају аристократску жицу префињеног зла. Они су примитивци и углавном су паланчани. Припадају филозофији паланке и њима није циљ више да вам само одузму нешто, него да вас претворе у човјека који ће другима одузимати исто тако као што су они одузели вама. То значи да вас претворе у себе. То значи, претворити жртву у звијер која ће нове жртве претварати у нове звијери, све док се на земљи не почну рађати звери уместо људи - казао је раније аутор Венко Андоновски говорећи о овој представи.

"Генетика Глембајевих" окупила је и добро познату глумачку екипу Народног позоришта РС, али и неколико младих глумаца. У представи играју Жељко Стјепановић, Николина Фригановић, Рок Радиша, Смиљана Маринковић, Сандра Љубојевић, Горан Јокић, Андрија Митић, Златан Видовић, Данило Керкез, Мирослав Синкић, Огњен Копуз, Бојан Колопић, Владимир Ђорђевић, Белинда Божичковић, те Никола Милаковић, Ђорђе Ивић, Дана Полетан, Теодора Стојковић и Јона Копуз.

Директорица Народног позоришта РС Маја Додиг на отварању ове смотре истакла је да су умјетност и култура темељи сваког друштва које чува и његује праве вриједности.

- Уколико сте у потрази за истином, позориште је мјесто гдје ћете је открити, само је неопходно да пажљиво посматрате, ослушкујете и препознате поруке - рекла је на отварању директорица Народног позоришта Маја Додиг.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић казала је да је Народно позориште РС најзначајнији храм културе у Српској, те да организовањем Театар феста из године у годину одржава повезаност с театрима из региона.

- Народно позориште Републике Српске је репрезент онога што се одувијек сматрало државном умјетношћу, и својим активностима профилише суштину националне културе - рекла је Тривићева.

Овогодишњи Театар фест трајаће до суботе, када ће бити одиграна представа "Ана Карењина", у режији Дејана Пројковског и проглашени побједници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана