Ања Илић, глумица Народног позоришта РС: Снажне и изазовне женске улоге су ријеткост

Илијана Божић
Foto: Велибор Трипић

Волим да играм добро написане улоге. Није важно да ли су позитивне или негативне. За глумца је увијек изазов да игра квалитетно, слојевито и занимљиво написан лик. Сви прижељкујемо комаде у којима нам се пружа могућност да уживамо на сцени док стварамо лик.

Казала је ово у разговору за “Глас Српске” глумица Народног позоришта Републике Српске Ања Илић описујући чари глумачког позива. Једна од најновијих је улога у представи “Дервиш и смрт”.

- Неки ликови у нама отворе стране за које нисмо ни знали да постоје. Оне су дио нас, али живот ни околности нас не наведу да ту особину своје личности испољимо. Међутим, дешава се да нас улога, редитељ и ситуација наведу да отворимо у себи неке просторе за које нисмо знали да их посједујемо - додала је Илићева.

ГЛАС: Колико је била захтјевна улога кадинице у представи “Дервиш и смрт”?

ИЛИЋ: Изазовна је и захтјевна у смислу да увијек кад радим класични комад имам одговорност и притисак да то изнесем на прави начин. Посебно зато што се глумицама ријетко пружа прилика да играју тако велике, слојевите и изазовне женске улоге, јер су оне у дефициту. Због тога сам имала велику одговорност, међутим, када су кренуле пробе, допао ми се начин на који је редитељ хтио да њен лик изградимо и донесемо на сцену. Препустила сам се и уживала у самом процесу стварања представе, као и у сценама са Златаном Видовићем и другим колегама.

ГЛАС: Како гледате на однос кадинице према брату Хасану, како видите њен однос према власти?

ИЛИЋ: Њу је Меша Селимовић представио као оличење материјалног свијета. Статус, моћ, то је нешто што њу покреће. Она жртвује брата, братско-сестрински однос њој није важан, није му привржена. Новац, статус, моћ и положај су њени покретачи. Због те водиље она је у стању да жртвује брата.

ГЛАС: Који Вам је лик најдражи, којем се увијек враћате?

ИЛИЋ: Одиграла сам много улога које су ме унаприједиле као глумицу и које су ми биле значајне, јер сам радила квалитетне комаде са добрим редитељима. Издвојила бих представу “Школа за жене”, која је новина јер дуго није било стиха на позорници. Такође, много ми значи и комад “Како засмијати бога”. Он је посебан, јер свих нас се тиче та прича и погађају нас односи родитељ-дјеца, старење-сазријевање. Стога та представа лако проналази пут до гледалаца.

ГЛАС:Каква је била сарадња са редитељем Дејаном Пројоковским?

ИЛИЋ: Он је неко ко воли глумце и ко им даје потпуну слободу за креирање. За сарадњу је, није неко ко намеће своје, а да не слуша глумца и његове мисли и осјећања поводом лика који игра. Даје пуну слободу у креирању и жели да чује мишљење. Било ми је задовољство да радим с њим.

ГЛАС: С обзиром на то да ће представа премијерно бити одиграна на тврђави Кастел, како доживљавате тај моменат?

ИЛИЋ: Радујем се, зато што представа “Дервиш и смрт” заслужује да буде изведена на Кастелу. Она је сценографски захтјевна, а сцена Народног позоришта РС није толико велика да би могла у пуном сјају да представи све што је Дејан замислио да буде приказано. Кастел је прави амбијент за то и једва чекам да видимо како ће то да функционише. Ријеч је о представи која је веома значајна за наше позориште. Златан Видовић је сјајно одиграо улогу која је много захтјевна. За цијелу екипу капа доље.

ГЛАС: Будући да глумите у филму “Дара из Јасеновца”, какви су утисци са снимања? Колико је значајно на такав начин проговорити о таквој теми?

ИЛИЋ: Утисци су феноменални. Нисмо ни свјесни колико је та тематика значајна. То је први филм за 75 година од ослобођења Јасеновца, а то говори колику важност он носи. На снимању се десило нешто што се ријечима не може објаснити. Сви смо радили за исту ствар имајући јасан циљ вођени чистим емоцијама. Надам се да ће то да се види и на филму. Ријеч је о посебној теми, носим незаборавно искуство са снимања.

ГЛАС: Како је на Вас утицала тренутна ситуација и живот у пандемији?

ИЛИЋ: Чинило ми се да сањам, све је дошло тако ненадано, преко ноћи. Али ваљда се то тако у животу догађа. Сви смо били затечени. Остаје нам да се припремимо за наредни период, да будемо стрпљиви и да све ово прође што безболније. Можда ми глумци највише испаштамо, јер управо је публика у затвореном простору та која одређује нашу динамику рада. Театар није вид умјетности који може лако да поднесе овакве тренутке, највише смо погођени ситуацијом. Покушавамо са сценама на отвореном у “Јазавцу” и у Народном позоришту. Боримо се да не стане баш све. Људи су гледали представе и путем “Јутјуба”, али то није исто. Однос са публиком је важан - то је оно што глумца испуњава и у чему се огледа чар овог посла. 

Планови

ГЛАС: Какви су Ваши планови за наредни период?

ИЛИЋ: Још чекамо да се ситуација искристалише па ћемо у складу с њом и ми да реагујемо. Чека нас премијера представе “Дервиш и смрт” 2. септембра. Ускоро треба да почне нова позоришна сезона, а ближи се и јубиларни 90. рођендан Народног позоришта РС. Много тога смо припремили, али све је на чекању. Филм “Дара из Јасеновца” требало би да премијерно буде приказан 22. октобра у Београду, али и то зависи од околности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана