Повеља Леотар Небојши Глоговцу

Агенције
Повеља Леотар Небојши Глоговцу

Требиње - Филмом "Устав Републике Хрватске", у режији Рајка Грлића, у коме главну улогу тумачи Небојша Глоговац, у Требињу је завршен Пети фестивал медитеранског и европског филма.

Глоговац је на затварању у недјељу увече рекао да је улога коју је играо у новом Грлићевом остварењу једна од најбољих коју је икада прочитао.

- Квалитетан сценарио и добра прича садржана у њему је био су разлог да се прихватим овако комплексног посла - навео је Глоговац.

Истиче да је срећан сваки пут када дође у Требиње и да је поносан што је из овог града.

Посљедње фестивалске вечери приказан је и трећи дио филма "Добро јутро, комшија".

Селектор и умјетнички директор фестивала Пеђа Милојевић рекао је да би дио програма фестивала већ од наредне године могао бити измјештен у градове сусједних земаља - Херцег Нови и Дубровник.

- Надамо се да ће и нека свјетска имена доћи у Требиње и бити наши амбасадори - каже Милојевић.

Савјет фестивала додијелио је повељу "Леотар" глумцу Небојши Глоговцу за немјерљиви допринос промоцији националне културе Требиња кроз дугогодишња глумачка остварења.

На отварању фестивала, 7. августа, глумцима Игору Галу и Даници Максимовић уручене су награде "Златни платан" за изузетан допринос евро-медитеранском филму.

У седам фестивалских дана публика је имала прилику да види више од 20 дугометражних и кратких филмова са простора бивше Југославије и региона, а у току фестивала у Требињу су боравили и глумци Даница Максимовић, Жељко Касап, Домагој Мркоњић и други.

У оквиру манифестације публика је имала прилику да у галерији Културног центра погледа изложбу под називом "Сјећање на Валтера", која је посвећена Велимиру - Бати Живојиновићу.

Фестивал су организовали Танграм центар из Београда и Културни центар Требиње, под покровитељством града Требиња и Министарства просвјете и културе Републике Српске, те уз подршку Управе за дијаспору Србије. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана