"Влада Маричић квартет" наступио на "In­ti­me Jazz Fеstu" у Бањалуци: Чудесни спој џез музике и традиције Балкана

Mиланка Митрић Фото: Бански двор/Б. Брезо
"Влада Маричић квартет" наступио на "In­ti­me Jazz Fеstu" у Бањалуци: Чудесни спој џез музике и традиције Балкана

БАЊАЛУКА - Традиционалне ноте музике Балкана могуће је на свјеж и јединствен начин спојити са џезом те створити права музичка чудеса, а таква чудеса већ годинама ствара пијаниста Владимир Маричић са својим квартетом.

Џез састав "Влада Маричић квартет" наступио је у концертној дворани Банског двора Културног центра у оквиру треће вечери другог Фестивала џез музике "In­ti­me Jazz Fest" и својим јединственим џез композицијама, као што су "Морава", "Прело", "Прекор", "Словенска фантазија" и "Додоле", одушевио бањалучку публику.

Пијаниста Владимир Маричић нагласио је да је концерт у Бањалуци био својеврсна промоција албума "Ra­in dan­ce", са освртом на албум "Прело", али и на албум "Ибар" који ће бити објављен сљедеће године.

- Наше композиције се одликују тиме што су комбинација балканске музичке орнаментике и џеза као израза. Ми смо направили корак даље, јер онако како се конципирао етно-џез, раније се то радило тако што су се у основним темама појављивали наши орнаменти или аранжиране композиције, традиционалне. Кад се пређе на соло деонице, то су биле класичне соло деонице, и на крају се свира тема која има све те елементе. Ми смо проширили речник импровизације, јер користимо орнаментику традиционалне музике Балкана. Користимо скале које су типичне за традиционалну музику ових простора - казао је Маричић.

Како је Маричић нагласио, користили су се, такође, дјелима касних романтичара и дјелима композитора који су били активни почетком и средином 20. вијека.

- Од њих смо учили и позајмљивали решења, с тим што импровизација није класична музика, она је писана и она се увежбава. С тим решењима смо потпуно оригинални и нико други на овим просторима није то покушао и није се винуо у висине да се тиме бави, зато што је тешко и са неизвесним крајем - додао је Маричић.

Он се осврнуо на Белу Бартока, на попречне везе које музика ствара у свим дијеловима свијета, без обзира на то одакле долази.

- Музика је универзалан језик. Ја сам цео свој живот и каријеру посветио доказивању те теорије и то се у пракси показало тачним сто пута. Ми смо нашу музику изводили широм Европе. Били смо на Тенерифи и имали смо успешан концерт, у једној конкуренцији која је била заиста јака и у конкуренцији где је наступио познати Шејмус Блејк, али успели смо да оставимо утисак оригиналности и свежине иако је он далеко познатије име у свету џеза него ми који долазимо из Србије. Свуда се показало да, чак и кад свирамо музику која је дубоко инспирисана орнаментиком наших простора, то је веома разумљиво и нико се не чуди ничему и сви разумеју - нагласио је Маричић.

"Влада Маричић квартет" чине: Владимир Маричић (клавир), Бата Божанић (бас гитара), Петар Радмиловић (бубњеви), Лазаро дел Торо Вега (перкусије).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана