Трио младих музичара Академије умјетности у Бањалуци за “Глас Српске” о освојеном признању у Скопљу: Таленат и упорност кључ до успјеха

Илијана Божић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Да таленат, упорност и труд воде до успјеха показује сјајни трио састав који чине клариниста Урош Костић, виолинисткиња Ања Милутиновић и пијаниста Стефан Лопандић, студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, који су освојили прво мјесто на међународном такмичењу “Polyhimneia” 2020 у Скопљу.

Свирајући класичну музику у конкуренцији са представницима из Србије, Македоније и других држава у дисциплини камерни ансамбл, млади трио из Републике Српске награђен је са максималних 100 бодова.

Жирију су се представили свирајући први став серенаде Валдемара фон Браунснерна те први став Едварда Манукијана.

Такмичење у Сјеверној Македонији одржано је онлајн због епидемиолошке ситуације, а професорица на катедри за камерну музику Биљана Јашић Радовановић, која је припремала студенте за такмичење, истакла је за “Глас Српске” да је ово за њих био велики изазов.

- За нас је ово велики успјех и задовољство, будући да су многа такмичења и концерти ове године отказани. Онлајн такмичење је једно ново искуство, било нам је незгодно снимати, а и снимак је нешто сасвим друго од извођења уживо. Међутим, радили смо вриједно и наш труд се исплатио - казала је Јашић Радовановић.

Објаснила је да с друге стране онлајн такмичење има и своје предности, јер сваки одлазак на такмичења изискује додатне трошкове за пут, смјештај, котизацију и слично.

- У том смислу ми немамо подршку, све трошкове сносимо сами, тако да све има своје предности и мане. Веома сам срећна што имам баш њих троје у класи. Мислим да су перспективни и да ћемо од њих чути још добрих концерата и резултата - испричала је Јашић Радовановић.

Млади трио састав заједно свира од октобра прошле године, а клариниста Урош Костић, студент друге године на Академији умјетности, за “Глас Српске” казао је да је за њих ова врста такмичења нешто сасвим ново.

- Не могу рећи да нам није било напорно, јер до сада никад нисмо снимали онлајн такмичење, увијек је то био наступ уживо. Ова награда нам много значи, нарочито у овом времену када нема концерата и када је све затворено. Такмичење и остварени успјех враћају ентузијазам и вољу за свирањем и радом - закључио је Костић.

Виолинисткиња Ања Милутиновић, која је студент мастера на катедри за камерну музику, истакла је да јој је задовољство што су у овој ситуацији пандемије добили прилику да учествују на такмичењу.

- Захваљујући нашој професорици и нашем заједничком раду успјели смо да се представимо на једном таквом такмичењу. Задовољни смо резултатима, радујемо се даљим такмичењима, радимо и даље. Ово је само почетак - поручила је Милутиновићева.

Њен колега Стефан Лопандић, студент друге године на смјеру клавир, објаснио је да камерна дисциплина у музици захтијева много рада, труда и спремања.

- Ријеч је о веома захтјевној дисциплини, јер треба имати у виду да је веома тешко ускладити различите инструменте. Међутим, трудом се све може постићи. Успјех који смо остварили у Сјеверној Македонији допринијеће нашем будућем раду и школовању - навео је Лопандић.

Талентованим умјетницима ово није први успјех, у јуну су на онлајн такмичењу “Art in”, које је такође одржано у Сјеверној Македонији, освојили прво мјесто, са 98,5 бодова.

Катедра

Професорица Јашић Радовановић је нагласила да је од ове године постоји и трећи циклус за камерну музику, који је први на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.

- Студирање по Болоњском систему подразумијева први, други и трећи циклус. Поједине земље у окружењу су то веома брзо покренуле, у Београду рецимо већ постоји годинама. Ове године смо и ми успјели да примимо једну студенткињу па ћемо видјети за даље. Надам се да ћемо побољшавати план и програм - казала је Јашић Радовановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана