"Седморици младих" награда за животно дјело Нишвил фестивала

Танјуг
"Седморици младих" награда за животно дјело Нишвил фестивала

НИШ- Награда за животно дјело коју Нишвил џез фестивал традиционално додјељује заслужним музичарима, ове године биће уручена Јови Радовановићу и групи "Седморица младих", саставу који је ушао у Гинисову књигу рекорда као ансамбл који је 33 године свирао непрекидно заједно, саопштили су организатори фестивала.

Иако ће код најшире публике остати упамћени као сигурно први СФРЈ "шоу бенд", односно ансамбл који подједнако успјешно изводи веома различите музичке стилове, а чији чланови при том посједују и евидентан комичарски таленат, "Седморица младих" су од почетака па до престанка рада, на овим просторима били један од најутицајнијих промотера џеза и њему сродних стилова.

Ансамбл "Седморица младих" основан је 29. септембра 1959. године.

Прву поставу су чинили Зоран Зарије Раковић (труба), Љубиша Милић (тромбон), Владислав Василић (кларинет), Небојша Данчевић (клавир), Милутин Васовић (гитара), Љубиша Стошић (бас) и Бранислав Тодоровић (бубњеви).

Група је првобитно названа "Београдски диксиленд ансамбл" што је и био стил у којем су у почетку искључиво дјеловали, а о чему свједочи и постава карактеристична за диксиленд саставе.

Прву свирку су имали у Дому омладине "Јурица Рибар". и као што је већ речено њихова музика се заснивала првенствено на џезу и диксиленду.

Наступали су широм западне Европе, а били су и прва естрадна југословенска група које је имала турнеју по Совјетском Савезу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана