Препоруке професора Ивана Илића: Џез за смирење и релаксацију VIDEO

Г.С.
Препоруке професора Ивана Илића: Џез за смирење и релаксацију VIDEO

Музика је можда једна од најљепших, најбољих, али и најљековитијих душевних творевина које је човјек створио. У овим данима када је потребно да, својим одвајањем и самоизоловањем, будемо одговорни према себи и другима, музика је многима прави спас.

Професор на џез одсјеку Факултета музичких уметности у Београду и некадашњи диригент Биг бенда РТС-а Иван Илић препоручио је најбоље из историје џез музике за слушање у доба изолације због сузбијања пандемије изазване корона вирусом, преноси Танјуг.
Илић је у двије категорије подијелио свој избор.
У првој се налазе протагонисти џез сцене и њихова музика која има за циљ да умири и релаксира људе.

Илић је за ову врсту употребе препоручио музику џез хероја као што су трубач Чет Бејкер, пијанисткиња Дајана Крол, албум “Kind of Blue” који је ауторски потписао трубач Мајлс Дејвис.

- За релаксацију и опуштање користиће и глас легендарне Били Холидеј, али и звук гитаре Пета Матхенија - навео је Илић.

Међу албумима Били Холидеј могу да се издвоје “Music fot Torching”, “Lady Sings the Blues”, “Bold and Soul”, “All or Nothing at All” и други.

У другој групи за боље, те веселије расположење и бодрење психе у доба изолације Илић је, између осталих, препоручио глас Френка Синатре, звук трубе Теда Џонса и музику саксофонисте Чарлија Паркера.

Међу бројним албумима Френка Синатре могу да се издвоје “Frankley Sentimental”, “Song fot Young Lovers”, “Close to You”, “Come Fly witg Me”, “It Might as Well Be Swing”, “September of My Yaers”, “Stranglers in the Night”, “That's Life” и многи други.

За боље расположење Иван Илић препоручује и изузетно музицирање “Buddy Rich Big Bendа” и музику сјајних свинг извођача као што су Томи Дорси, Глен Милер и Бени Гудман.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана