Наступом Бети Ђорђевић и пријатеља затворен музички фестивал у Банском двору: Џез упркос свему

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Широким осмијехом, ведрим духом и дивним гласом, дива бивше Југославије Бети Ђорђевић извела је познате џез нумере и својим наступом синоћ затворила трећи Фестивал џез музике "Интим џез фест" у Бањалуци.

Концертна дворана Банског двора Културног центра била је испуњена публиком, која се у овој чудној свакодневици истински ужељела концерата и културних садржаја, што су показали и аплаузима којима су пропратили извођење сваке нумере, међу којима су биле "All of me", "Blue Moon", "Moon river", "Love me or leave me" и "Почнимо љубав испочетка".

На сцени са Бети Ђорђевић наступили су изузетни музички умјетници Макс Кочетов (саксофон), Бранко Марковић (контрабас), Милован Пауновић (клавир) и Душан Иванишевић (перкусије).

Ђорђевићева је изјавила да јој је задовољство што је коначно дошла у Бањалуку и наступила пред публиком.

- Драго ми је што сам сада овде. Једва сам чекала сусрет са публиком. Постојање овог фестивала је доказ да има публике за џез музику, а ја никада нисам одустајала од музике коју волим и слушам. Било је периода када је та музика била скрајнута, десило се доба турбофолк музике и тада смо се моје колеге и ја склањали. Имала сам и тада понуде да "кокетирам" са тим жанром, али ја нисам пристајала, а то се исплатило, јер сам остала доследна себи. Пресрећна сам што ме глас није издао - рекла је она.

Фестивал је замишљен као камерни фестивал џез музике, који ће се фокусирати на мање саставе и врхунске солисте овог жанра.

- У најчуднијим условима, судећи по реакцијама публике и учесника, испоставило се да смо можда имали и најбољи фестивал до сада. Не можемо да не будемо задовољни. Жао нам је што је капацитет ограничен, а интересовање је било такво да би сви концерти испунили концертну дворану до посљедњег мјеста. Из тих разлога потрудили смо се да сви концерти буду снимљени са више камера у HD резолуцији, тако да ћемо то емитовати на нашем "Јутјуб" каналу за све оне који нису били у прилици да присуствују овогодишњем фестивалу - рекао је директор Банског двора Младен Матовић.

На овогодишњем фестивалу наступили су и "Тамара Обровац Трансхистира квартет", "Пер Бас Викинг Матисен трио" и бањалучки умјетници "БЛ џез воисес".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана