Концерти Београдске филхармоније посвећени Моцарту и Корнгонлоду

Танјуг
Foto: Википедија

БЕОГРАД - Шеф-диригент Габријел Фелц поново ће се наћи пред Београдском филхармонијом са којом припрема ексклузивни репертоар три вечери заредом посвећен композиторима - Моцарту и Корнголду, од 8 до 10. априла у Сали БФ, саопштила је та установа.

Током три концерта, Београдска филхармонија ће представити необичну везу између два композитора који су стварали у различитим вијековима - Волфганга Амадеуса Моцарта и Ериха Волфганга Корнголда.

Публику очекује српска премијера Корнголдове „Серенаде за гудаче", а оркестар изводи и Моцартову Симфонију бр. 39.

Поред тога што дијеле име и аустријско поријекло, за оба славна композитора се нашироко причало да су вундеркинди - чуда од дјетета.

Моцарт је прву композицију написао са свега пет, а Корнголд са девет година.

Ипак, умјетник Корнголд одлази касније у Америку гдје осваја „Оскара" и постаје један од најуспешнијих композитора филмске музике златног Холивуда.

"Фасцинира ме овај генијални и неправедно запостављени композитор", први су утисци аустријског диригента Фелца.

"На почетку је писао захтевна и комплексна дела, у Америци постаје славан по филмској музици, а након рата се враћа у Европу да би се вратио каријери концертног композитора. Међутим, више ништа није било исто, изменили су се стилови и утицаји, а он је остао у времену од раније и људи га више нису разумели", истакао је шеф-диригент.

Он наводи да је то трагична судбина за једног композитора и зато је срећан што изводе његову "Серенаду за гудаче" из 1947. године, веома тешко дјело које се не свира често.

"Чак је и премијера у оно време била неспешна, јер музичари нису били спремни. На срећу, код нас је ситуација сасвим обрнута и једва чекам премијеру", закључио је Габријел Фелц.

Како откривају из Филхармоније, већ саме припреме за извођење овог дјела текле су неоубичајено - на једној од проба организована је пројекција Корнголдове опере „Мртви град", како би Фелц и филхармоничари анализирали опус тог композитора.

Програм концерата затвара Моцартова симфонија из позног периода, а необично је да је у времену када је настала, сматрана веома тешком за слушаоце и извођаче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана