Концерт "Небеска Русија - четири маљчика" посвећен Влади Дивљану 30. октобра на Коларцу

Танјуг
Foto: kolarac.rs

БЕОГРАД- Концерт посвећен Влади Дивљану под називом "Небеска Русија - Четири Маљчика" двојице пијаниста Александра Шандорова и Немање Николића биће изведен 30. октобра од 20 часова у Великој дворани Коларчеве задужбине.

Клавирски дуо повезује музику омиљеног композитора свих учесника пројекта, Сергеја Прокофјева, односно његов Концерт за клавир и оркестар бр 3, са ауторском музиком Владе Дивљана.

Развојни пут овог подухвата представљен је ове године на рођендан Дивљана 10. маја као спот композиције "Ретко те виђам са девојкама" у инструменталној верзији са Хором, а сам видео је сниман баш у великој сали Коларца, гдjе је концерт и био планиран да се одржи на рођендан великог рок умjетника.

Кроз наслов пројекта и концертни програм јасно се алудира на "добри дух" Владе Дивљана, јер се користе називи пjесме и филма који је недавно снимљен о њему (песма "Маљчики", филм "Небеска тема").

Термин Русија се у називу пројекта користи због порекла Прокофјева чија се музика користи у концертном извођењу.

Користећи цитате Прокофјева и Дивљанове ауторске композиције, пијанисти стварају аутентично и ново музичко дело максимално поштујући нотне записе које користе.

Овакав музички израз постаје занимљив свим љубитељима музике Прокофјева и уметничког израза Шандорова, али је и интригантан свима који су слушали хитове Дивљана.

Шандоров је оставио значајан траг као драгоцени сарадник Дивљана током деценија заједничког рада.

Пијаниста и педагог добитник је бројних награда међу којима су награда из фонда Емил Хајек за најталентованијег студента у Милвокију, Октобарска награда Града Београда за најбол?и концерт на Бемусу 1991, награда Удружења музичких уметника Србије за концерт године 2002, Златни Беочуг за трајни допринос култури 2003.године.

Шандоров је имао низ солистичких концерата и наступа са симфонијским оркестрима и камерним ансамблима на простору некадашње Југославије, у Словачкој, Аустрији, Француској, Шпанији, Бугарској, Холандији, Енглеској, Канади и САД.

На Факултету музичке уметности у Београду где је дипломирао, Шандоров ради као професор на Катедри за клавир, а поред класичне музике уметник на наступима свира савремену и рок музику.

Међу његовим бившим студентима је и Немања Николић који је своје музичко образовање почео је у Музичкој школи "Владимир Ђорђевић", а наставио у МШ „Мокрањац" где је дипломирао у класи проф. Катарине Шандоров .

Факултет музичке уметности у Београду уписује 2004. у класи професора Александра Шандорова, код кога и дипломира 2010. на инструменталном одсеку, катедра за клавир са највишом оценом.

Ради као корепетитор у Музичкој школи Петар Коњовић у Београду, члан је неколико камерних састава а поред класичног програма изводи и популарни, џез и филмски репертоар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана