Како је рокенрол обиљежио владавину краљицe Елизабете Друге

ГС
Foto: Танјуг

За вријеме владавине Краљице Елизабете вјероватно да не постоји музички правац који је стекао толику популарност као што је то био случај са рокенролом.

 Дејан Цукић, музичар, новинар и публициста сматра да је ситуација у Великој Британији послије Другог свјетског рата отворила пут за појаву британског виђења те нове америчке музике.

„Краљица сама ће остати запамћена као 'рокенрол краљица', али не толико својом заслугом, већ више срећним склопом околности да постане краљица тако млада, 1952. године, на самим почецима рокенрола. Као и да се након 10 година њене владавине догоди тај феномен 'Битлса', који су кључни у целој причи“, истиче Цукић.

„Битлси“ су успјели да једну већ бившу империју врате на сцену на пољу поп културе. Краљица јесте у почетку била прилично затечена и доста је критиковала своју сестру Маргарет која се брзо прилагодила и прихватила нови музички правац и била често виђена међу рокерима шездесетих година, преноси РТС.

Треба имати у виду да ни сви музичари које је краљица одликовала или прогласила за сера нису исто реаговали. Мик Џегер има титулу сера, али је Кит Ричардс тврдио да никоме из краљевске породице не би дозволио ни да га дотакне штапом из даљине, а не да му приђе.

Џон Ленон је вратио орден краљици којим су одликовани сви чланови групе у знак протеста против рата у Биафри, док Пол Макартни и Ринго Стар имају титулу сера. Елтон Џон такође има титулу сера и он се највише дружио са члановима краљевске породице и у његовој аутобиографији има урнебесно смијешних прича о краљици, додаје Цукић.

Рокери против краљице

У вријеме велике кризе у Великој Британији крајем седамдесетих, „Сек пистолси“ су објавили песму God Sаve The Queen која је била намијењена прије свега политичком естаблишменту, али је краљица била његов симбол. Мада су поједини чланови бенда касније рекли да сада не би пјевали ту песму.

„Међутим, као и свако друштво на планети, и британско друштво је подељено на ројалисте и оне који су против, а рок групе су чудна бића. Међу њима влада нека врста музичке хемије, а политички не морају да се слажу“, додаје гост Јутарњег програма.

Цукић наглашава да је за њега рокенрол музика која саопштава нешто што аутори заиста мисле и осјећају, за разлику од поп музике која саопштава нешто што мисли да публика жели да чује.

„Елизабета Друга као симбол остаће упамћена по златном добу британске рок музике, јер се не сме изгубити из вида да су Битлси прва британска група која је освојила Америку, и то се звало 'британска инвазија'. Финансијски су успели да освоје то тржиште, а самим тим и читаво светско тржиште, што је за пољуљану економију британске империје значило пуно“, напомиње Дејан Цукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана