"Јесења соната”: Карамазов, Бошњак и Милошев наступили у Бањалуци

М. М.
"Јесења соната”: Карамазов, Бошњак и Милошев наступили у Бањалуци

Бањалука – БАЊАЛУКА - Три различита умјетника, која свирају дјела двојице још различитијих композитора, један од најпознатијих  гитариста и лаутиста класичне музике данашњице Един Карамазов, виолиста Александар Милошев и флаутиста Дани Бошњак наступили су у концертној дворани Банског двора Културног центра, у оквиру треће вечери 2. Интернатионалног фестивала музике “Јесења соната”.

 

У препуној концертној дворани Банског двора, публика је имала прилику да чује, у заједничком, али и соло извођењу, композиције двојице различитих умјетника Јохана Себастијана Баха и Леа Брауера. Ова три различита музичара својим маестралним извођењима пружили су публици истинско звучно задовољство и за то су били награђени снажним и искреним аплаузима.

- То је наша идеја, тај контраст.  Пробали смо разне композиције и разне комбинације и то нам је програмски најбоље легло. И то је велики распон од некаквог почетка, па до Брауера, који у себи садржи елементе барока и ренесансе укомпоноване у његов модерни композиторски слоган и надамо се да се и публици допало - рекао је виолиста Александар Милошев.

Осврнувши се на избор дјела, односно на поменути контраст што се композитора тиче, према ријечима Милошева, Брауер је занимљив баш због широког распона стилова уочљивих у његовим дјелима,  а њихов наступ и додатно због распона инструмената којима изводе његове и Бахове композиције. Кад је ријеч о заједничкој сарадњи, Милошев је објаснио како се цамо  повремено нађу у овом саставу.

- Недавно смо свирали у Загребу, исти овај програм. Имамо планиране будуће наступе, тако да, доста је необична комбинација, с обзиром на наше двојне каријере. То је највећи изазов - да три умјетника и индивидуалца сложиш у компактну цјелину - додао је Милошев.

Један од најпознатијих лаутиста и гитариста класичне музике данашњице, Един Карамазов током наступа је у неколико наврата, изразио захвалност публици, због доласка и због наклоности класичној музици, а осврнуо се и на рад са Брауером.

- Он је врста мог музичког тате.  Сви га знамо од дјетињства. Упознати њега и радити с њим, и наступати заједно с њим за мене је велика част и задовољство - навео је Карамазов.

Четири фестивалски дан био је предвиђен за наступе виолончелисте Марка Милетића и пијанисте Михајла Зурковића, а фестивал ће својим наступом вечерас затворити италијанска пијанисткиња Елиза Томелини. Њен наступ ће почети у 20 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана