Интернационални музички фестивал "Јесења соната" од 10. до 14. октобра у Банском двору

Миланка Митрић
Интернационални музички фестивал "Јесења соната" од 10. до 14. октобра у Банском двору

Бањалука - Други по реду Интернационални музички фестивал "Јесења соната", који ће угостити нека од наjважнијих имена умјетничке музике данашњице, биће одржан од 10. до 14. октобра у Банском двору Културном центру, а биће отворен наступом "Хеншел квартета" из Њемачке.

Наступ квартета биће одржан 10. октобра, у концертној дворани, са почетком у 20 часова. 

- Са жељом да се на овом плану направи додатни искорак у продукцијско-организационом и квалитативном смислу, установа јe, према узору на све значајније културне центре у региону, током прошле године покренула организацију неколико властитих вишедневних културних манифестација  - навео је директор Банског двора Културног центра Младен Матовић, који је најавио све овогодишње учеснике. 

Он је нагласио да је овај догађај замишљен као један изузетан вишедневни музички догађај, на којем ће публика имати прилику да чује врхунске умјетнике из земље и иностранства. 

- Жеља организатора је да фестивал у будућности постане традиционална и препознатљива културна манифестација која ће стимулисати музички и културни развој града и Републике Српске, те на радост публике сваке године половином октобра у Банском двору окупљати најзначајнија имена домаће, регионалне и свјетске музичке сцене - додао је Матовић. 

Поменути квартет који ће отворити овогодишњу манифестацију тренутно чине Криштоф Хеншел (прва виолина), Евгенија Епштајн (друга виолина), Моника Хеншел (виола) и Матијас Бајер-Карлшој (виолончело). 

Квартет ове године обиљежава јубилеј, 25 година постојања, а током своје каријере освојили су бројне награде на престижним међународним такмичењима у Евијану, Банфу, Салцбургу, као и  прву награду и златну медаљу на чувеном Међународном такмичењу камерне музике у Осаки.

Други фестивалски дан предвиђен је за наступ виолинисткиње Јоване Раљић, с којом ће као гост наступити пијаниста Хафез Бабашахи.

Трећег фестивалског дана публика ће имати прилику да ужива у наступу изузетног трија, који чине Един Карамазов (гитара), Дани Бошњак (флаута) и Саша Милошев (виола), док је четврти фестивалски дан резервисан за виолончелисту Марка Милетића и пијанисту Михајла Зурковића.

Посљедњег дана "Јесење сонате" у концертној дворани наступиће позната италијанска пијанисткиња Елиза Томелини.

Томелини била је хваљена од стране бројних музичких критичара, побјеђивала је на међународним такмичењима и одувијек  је била атипична умјетница која се опирала догмама и академском контексту. 

- Томелини је 8. јула 2017. године извела несвакидашњи подухват - концерт на највишој коти на свијету, на врху Монте Роса у италијанским Алпама, на 4.460 метара надморске висине. Пијанисткиња - алпинисткиња спојила је тако своје двије велике страсти: музику и планине. а  до данас нико никад није изводио музику на клавиру  на надморској висини попут ове, на правом концертном клавиру и то непосредно након успона на захтјеван врх - наведено је о овој умјетници. 

Сви концерти ће почињати у 20 часова, а улазница за једно вече ће коштати пет конвертибилних марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана