Хор “Castratonica” у понедјељак у Бањалуци: Музичка шароликост у корак с временом

Миланка Митрић
Хор “Castratonica” у понедјељак у Бањалуци: Музичка шароликост у корак с временом

БАЊАЛУКА - Основани 2017. године, људи вођени идејом о доношењу нових нота хорског пјевања у Бањалуку, мјешовити хор “Castratonica” је група посвећених људи која његује класичне и савремене композиције те духовну и етно-музику.

Мјешовити хор “Castratonica” наступиће у понедјељак у концертној дворани Банског двора Културног центра и извести дио свог разноврсног репертоара, а њихов концерт ће почети у 20 часова. 

Диригент овог хора је Душан Покрајчић, а као солисти наступиће Борјана Микавица, Стојана Марјановић, Тамара Гојковић и Јован Ерцег.

- За концерт у Банском двору смо припремили шаролик репертоар, биће ту дјела Мокрањца, Милошевића, Чеснокова, Матовића, Покрајчића и других.

Изводићемо духовну, етно, филмску музику и обраде поп композиција - казала је за “Глас Српске” секретар хора “Castratonica” Ана Шешум.

Од оснивања до данас, наступали су у градовима широм државе и остварили бројне сарадње.

- Наступали смо заиста у разним градовима и на различитим манифестацијама, сарађивали са бројним колегама. Свакако треба издвојити наступ на “Данима Владе Милошевића”, затим, на свечаној академији за Дан града и концерте духовне музике - додаје Шешумова.

Она је нагласила да су на њиховом репертоару увијек различите композиције и дјела већ добро познатих аутора.  

- Трудимо да на нашем репертоару имамо жанровски различите композиције, да изводимо како дјела већ добро познатих аутора, тако и нове композиције. Имали смо част да управо ми премијерно изводимо неке од композиција савремених аутора. С обзиром на то да смо ми мјешовити хор који није жанровски ограничен трудимо се да идемо у корак с временом и да између осталог изводимо и обраде популарних композиција и публици се то веома допада - казала је Шешумова. 

Када је ријеч о избору дјела за концерте, она наглашава да се чланови хора добро познају, те да није тешко постићи било какав договор око наступа.

- Трудимо се да то најчешће буду композиције које раније нису извођене или се не изводе често. Жеља нам је да публика буде у прилици да чује нешто ново, а у исто вријеме се водимо тиме да изводимо првенствено оно што се нама свиђа - објашњава она.

Када је ријеч о плановима 

- Радимо пуном паром. Имамо доста обавеза у наредном периоду. Имамо планове за нове занимљиве наступе у љетњем периоду, као и одлазак на такмичење у другој половини године. 
 

НАГРАДЕ КАО ПОДСТИЦАЈ

- Ми смо прошле године освојили двије златне медаље на међународном хорском такмичењу. Свака награда је подстицај и има велики значај јер на такав начин ми не промовишемо само себе и свој рад и труд, него и наш град и државу - навела је Шешумова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана