Ексклузива у Београдској филхармонији: Вагнерова музика у оперским гласовима

Agencije
Ексклузива у Београдској филхармонији: Вагнерова музика у оперским гласовима

БЕОГРАД - Шеф-диригент Габријел Фелц заједно са филхармонијским оркестром приредиће нови подухват вечерас у Коларцу гдје ће публика имати прилике да ужива у дјелима Вагнера и Бетовена.

Након што ће Гудачки квартет Београдске филхармоније извести посљедњи Бетовенов квартет, оркестар ће заједно са звијездама свјетских оперских кућа извести трећи чин Вагнерове опере "Зигфрид".

Жанровски излет филхармоније започеће у сасвим камерној атмосфери, са само четири музичара на сцени.

Гудачки квартет Београдске филхармоније - Јелена Драгнић, Владан Лончар, Борис Брезовац и Александар Латковић извешће Бетовеново ремек дјело оп. 135, једно од најзначајних камерних остварења свих времена.

Александар Латковић каже за Тањуг да му је вечаршњи концерт посебно драг зато што ће са својим колегама из Гудачког квартета наступити пред публиком која деценијама поклања повјерење Београдској филхармонији.

"Нама су сви концерти пођеднако важни, али нам је овај вечерашњи за нијансу дражи. У протеклих неколико година свирали смо на бројним фестивалима у иностранству, а сада нам се указала прилика да свирамо на сцени Коларца. После девет година наступања у истом саставу велика је привилегија за наш квартет да свира Бетовенове касне квартете. Ми ћемо уживати у тој привилегији вечерас јер је то једно од најважнијих дела у историји камерне музике", казао је Латковић.

Шеф-диригент испуњава обећања дата у вези са извођењем оперске литературе на концертном подијуму.

Специјално за ову прилику долазе звезде светских оперских кућа - сопран Елизабет Тајге, мецосопран Карин Ловелијус, тенор Пол Мекнамара и баритон Терухико Комори.

Вагнер се ретко изводи на домаћој сцени, те је ово ексклузивна прилика за публику да ужива у причи о младом хероју Зигфриду у остварењу које чини део чувене тетралогије "Прстен Нибелунга".

Огромни оркестарски састав типичан за Вагнера подразумева појачање од девет хорни, Вагнер-туба, бас-трубе, бас-тромбона и три харфе, а у овом подухвату филхармоничарима се придружују и музичари из региона.

Фелц каже за Тањуг да се увек радује амбициозним "захватима" у Београдској филхармонији.

"Ове године славимо Бетовенов рођендан и радујем се што ће нас Гудачки квартет увести у концерт контраста. Након четири музичара на сцени, публика ће уживати у грандиозној музици Вагнера коју ће изводити велики оркестар и певачке звезде из света. Само неколико певача на свету пева Вагнера и београдска публика има екслузивну прилику да чује то вечерас", казао је Фелц.

Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана