Ђорђе Миловановић и Соња Бобрек Савић наступили у Бањалуци: Магични спој виоле и клавира VIDEO

М. М.
Ђорђе Миловановић и Соња Бобрек Савић наступили у Бањалуци: Магични спој виоле и клавира VIDEO

БАЊАЛУКА – Виолиста Ђорђе Миловановић и пијанисткиња Соња Бобрек Савић наступили су вечерас у пуној вијећници Банског двора у Бањалуци.

На програму наступа нашла су се дјела композитора Анрија Ф.  Вијетана, Паула Хиндемита, М. И. Глинке и П. Илича Чајковског,  одсвирана на крају наступа, који је био прави магични спој виолине и клавира.

- Виола као инстумент није толико заступљен у свету, поготово код нас. Прво сам замишљао да програм саставим од композиција које сам свирао током школовања, да их одсвирам соло. Но, ипак сам одлучио да свирам са Соњом и сматрам да је ово био један добар склоп. - рекао је Миловановић.

Концертом су већином обухваћена дјела композитора која публика у Бањалуци нема често прилику да чује, а Миловановић је нагласио да су то композиције које су њему драге и које је често свирао.

-  С обзиром на то да ми је ово први концерт у Бањалуци где сам сам, и свирао сам две композиције без клавира, некако га схватам као једну врсту изазова. Вијетанова композиција је јако лепа, и писана је само за виолу. Као и Хиндемитова, који је сам био виолиста. Он је написао неколико соната и једна од њих је управо ова коју сам вечерас извео – навео је Миловановић.

Када је ријеч о заједничкој сарадњи и вечерашњем наступу, Соња Бобрек Савић објаснила је да је њихова сарадња проистекла из пријатељства и сасвим случајно.

- Презадовољна сам. Показало се као пун погодак. Иначе, најбољи пријатељи у животу су ми виолисти. Волим тај инструмент и познајем доста програма, тако да са Ђорђем је уживање сарађивати – казала је она.

Осврћући се на дјела и поменуте композиторе, нагласила је да је овај пут Милосављевић бирао програм, те су тако заједно одсвирали Сонату за виолу и клавир М. Глинке.

- Та соната је доста лирска. Надам се да смо успјели публици то и да дочарамо. Први пут свирамо заједно и доста се надопуњујемо, јер смо доста слични по сензибилитету, тако да искрено се надам да је и публика то да чула – додала је она и навела да планирају неколико концертата у градовима региона.

На програму концерта нашла се и композиција Душана Покрајчића „Рондо балканико“, а сам композитор нагласио је да је била инспирисана домаћим и фолклорним мотивима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана