Врхунски музичари и солисти у Банском двору

Алексдандра Маџар
Врхунски музичари и солисти у Банском двору

Бањалука - Послије великог успјеха и одјека који је иза себе оставио Интернационални музички фестивал “Јесења соната”, Бански двор Културни центар покреће још једну значајну музичку причу, први џез фестивал “Intime Jazz Fest” и тиме наставља праксу организовања репрезентативних културних садржаја и програма у властитој продукцији.

Они који уживају у звуцима џеза имаће прилику да од 24. до 27. новембра присуствују концертима изузетних музичара Бојана Зулфикарпашића, Васила Хаџиманова, Матије Дедића и Марије Шестић, као и наступу  “Мајаmisty trio”.

Директор Банског двора Културног центра, Младен Матовић објаснио је концепт овог фестивала.

- “Intime Jazz Fest“ је концептуално замишљен као “камерни”  фестивалу џез музике који ће се превасходно фокусирати на врхунске солисте овог музичког жанра, укључујући максимално формације до џез трија који ће улазити у фестивалску селекцију. Фокус првог фестивала је усмјерен на врхунске регионалне и свјетске џез пијанисте тако да ће овогодишњи програм обухватити најеминентније џез музичаре– нагласио је Матовић

Сви концерти ће се одржати у Концертној дворани Банског двора са почетком од 20 часова, а улазнице за све догађаје су већ у продаји и могу се купити по цијени од 10 КМ на билетарници Банског двора. Биографије сваког од учесника су изузетно богате, па је немогуће препричати их све у овом тексту, са ограниченим бројем редова. Ипак, треба подсјетити да је Бојан Зулфикарпашић, музичар, клавириста, композитор, аранжер и продуцент за тридесет година свог професионалног искуства одржао више од двије хиљаде концерата на разним свјетским сценама, на бројним умјетничким пројектима и са различитим музичарима свијета. Васил Хаџиманов свој први солистички концерт у каријери одржао је управо у Концертној дворани Банског двора у Бањалуци. Наш познати композитор и пијаниста, који се бави џез и етно-музиком, оснивач “Васил Хаџиманов бенда”, у  Њујорку је сарађивао са познатим музичарима попут Дејвида Гилмора и Крис Чика. У исто време је радио у “Tomandandy” студију као музички програмер.

Оснивањем Васил Хаџиманов бенда почиње његов и рад на спајању етно-музичке баштине Балкана и западњачких музичких поджанрова (џез, фанк, world music). Матија Дедић, будући да је одрастао у музичкој породици, окружен музичарима поп и традиционалне музике,  од малена је био изложен утицајима разних музичких жанрова. Рано је открио џез, спознавши велике могућности апстрактног и личног погледа на музику.

 

Марија Шестић студије клавира на Академији умјетности у Бањалуци уписала је са тринаест година. Дипломирала је и магистрирала као најмлађи студент у историји бањалучке Академије уметности, а учествовала је и на међународним такмичењима младих пијаниста. Године 2007. представљала је БиХ на “Евросонгу” са пјесмом “Ријека без имена” у Хелсинкију и заузела једанаесто мјесто у укупном пласману.

На домаћој музичкој сцени “Majamisty trio” иде путем којим још нико није прошао, са јасним ауторским ставом који ће бити признат у џез заједници, а истовремено бити разумљив изван ње.

За свега неколико година постојања “Majamisty trio” се етаблирао као један од најзначајнијих домаћих џез састава млађе и средње генерације.

Програм фестивала

24. новембар

Концерт џез пијанисте БОЈАНА ЗУЛФИКАРПАШИЋА

25. новембар

Концерт џез пијанисте ВАСИЛА ХАЏИМАНОВА   

26. новембар

Концерт џез пијанисте МАТИЈЕ ДЕДИЋА и МАРИЈЕ ШЕСТИЋ

27. новембар

Концерт MAJAMISTY TRIO

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана