Обиљежавање 125. годишњице оснивања СПД “Јединство”

Данко Кузмановић
Обиљежавање 125. годишњице оснивања СПД “Јединство”

Бањалука - Српско пјевачко друштво “Јединство” Бањалука гостоваће у Аустралији у периоду од 19. септембра до 2. октобра.

Ове године, обиљежавајући 125. годишњицу оснивања, СПД “Јединство” Бањалука ће, између осталог, реализовати бројне концерте, гостовања, од којих је свакако најзначајније гостовање у аустралијским градовима Аделејду и Перту. “Јединство” ће се тамо представити нашим бројним исељеницима, учествовати на литургијама у нашим храмовима, на фестивалу у Аделејду, наступити на отвореним градским просторима, те одржати више концерата за становнике наведених градова.

За ову прилику хор је припремио изузетно широк репертоар духовне и свјетовне умјетничке хорске музике, као и велики број стилизованих фолклорних, народних и патриотских пјесама.

Као солисти на концертној турнеји у Аустралији наступиће Каролина Михајловић - сопран, Миња Шукало - сопран, Јованка Вулин - виолина, Живан Живановић - виолина, Ненад Никић - хармоника, под диригентском палицом Немање Савића.

Кроз вијек и више од двије деценије постојања хор је потврдио високе умјетничке домете на многобројним концертима одржаним у Републици Српској, Србији и Црној Гори, Грчкој, Њемачкој, Аустрији, Словачкој и Италији, те Русији, Кини и Сједињеним Америчким Државама, освојивши више од двадесет првих награда на међународним хорским такмичењима у Европи и на другим континентима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана