Музички сан љетње ноћи на Кастелу

Александра Маџар
Музички сан љетње ноћи на Кастелу

Бањалука - Чувене оперске арије Моцарта, Вердија, Пучинија, снага гласова солиста, звуци оркестра Бањалучке филхармоније и ведро небо над Бањалуком учинили су да концерт “Сан љетње ноћи” на тврђави Кастел одушеви бројну публику.

Бањалучка филхармонија овим концертом у сриједу увече пружила је љубитељима класичних нота готово два часа уживања.

Симфонијски оркестар и солисти наступили су под диригентском палицом диригента Бањалучке филхармоније Ванесе Кременовић и гостујућег диригента из Новог Сада Микице Јевтића.

- Изузетно ми је драго што смо имали прилику да наступимо на тврђави Кастел, ово је за нас био посебан догађај - рекао је послије концерта директор Бањалучке филхармоније Иван Оташевић.

Додао је да су припреме за концерт биле дуге и напорне.

- Сви смо морали да дамо свој максимум, како би публика могла осетити савршен склад звука и гласова наших солиста. Дуго смо се припремали за овај наступ, јер се до сада на овај начин нисмо представљали - објаснио је Оташевић.

Овај концерт на отвореном, како каже Оташевић, специфичнији је у односу на остале који се одржавају на Кастелу.

- Имали смо нешто тежи задатак да озвучимо музичаре и постигнемо право осветљење, али ипак сматрам да смо постигли успех - казао је он.

Диригент Микица Јевтић потврдио је тежину организације коју носи реализација овог концерта.

- Ово је први пут у Бањалуци да је симфонијски оркестар озвучен на отвореном, што, искрено, није једноставно. Иначе, то је у Европи и свету одавно пракса, па се овакви концерти одржавају сваке године и сви највећи оркестри то раде - рекао је Јевтић.

Миљана Брезичанин, Ана Симанић, Лидија Пајић, Албина Смајловић, Славен Абазовић и Горан Стргар кроз најљепше ноте класичне музике поклонили су публици моћ свог талента. Наступ Горана Стргара награђен је јаким и дугим аплаузом.

- Ово ми је премијерни наступ на Кастелу, па је тиме и доживљај већи и лепши. Изабрали смо најлепше арије - казала је сопран Миљана Брезичанин.

Концерт је реализован уз подршку Кабинета предсједника Републике Српске Милорада Додика, Владе Републике Српске, града Бањалуке, Народне скупштине РС, као и бањалучке Академије умјетности.

- Захвални смо свима који су препознали значај овог концерта и подржали нас, али посебну захвалност дугујемо и господину Небојши Радмановићу, који је лично уплатио средства како би помогао да овај концерт буде одржан - рекао је Оташевић.

Оперске представе

- Последњи концерт у првом делу сезоне “Сан љетње ноћи” био је прилика да најавимо почетак постављања оперске представе на сцене Народног позоришта Републике Српске. Договори између филхармоније и позоришта су постигнути, а Министарство просвјете и културе РС одобрило је средства. Вратићемо традицију која је у Бањалуци постојала некада давно. Поново ћемо урадити пионирски посао и потрудићемо се да Бањалучани од јесени уживају у редовним оперским представама - најавио је Иван Оташевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана