Зворник: Приказан филм "Седам хиљада душа" редитеља Сањина Мирића

Срна
Зворник: Приказан филм "Седам хиљада душа" редитеља Сањина Мирића

ЗВОРНИК - У зворничком Дому омладине вечерас је приказан документарни филм "Седам хиљада душа", редитеља Сањина Мирића, у коме се говори о страдању српских заробљеника у аустроугарским логорима на подручју данашње Чешке током Првог свјетског рата, од којих се 7.100 никада није вратило својим кућама.

Мирић је након пројекције филма рекао Срни да је рођен у Високом, али да већ 35 година ради и живи у Чешкој, гдје је завршио Филмску академију.

"У чешком граду Карлови Вари, гдје живим, има маузолеј под називом `7.100 српских жртава`. То ме заинтересовало и тражио сам матријале да ли о томе нешто пише, док филм о том српском гробљу није постојао", рекао је Мирић.

Он је нагласио да је одлучио да направи филм из тог разлога што се није знало чак ни у Чешкој, а поготово у Србији о том страдању.

"Филм `Седам хиљада душа` говори о страдању српског народа у аусторугарсим логорима на територији данашње Чешке", рекао је Мирић, указавши на то да се мало говори о Првом свјетском рату и о српским жртвама и да се о томе мало учи.

Он је додао да су Срби страдали, прије свега, у два логора тадашње Чешке, од којих је један Индриховица код Карлових Вара и други Броумов на другом крају Чешке.

"О интернираним особама и војницима заробљеним у Првом свјетском рату страшно мало се зна, мало се пише, па сам почео да прикупљам материјале од чешких историчара који су писали о томе, претраживао архивске материјале, фотографије из Соколовског и Бечког музеја", рекао је Мирић.

Он је истакао да је у тим истраживањима прије двије године пронашао брошуру "Иза бодљикаве жице" коју је холандски новинар Анри Абер написао 1919. године, описујући те људе који су ишли преко Холандије и умирали у болницама, као и доживљаје из логора, чиме је оставио свједочење и страшно потресну причу о судбинама српских војника.

Мирић је нагласио да је брошура преведена на српски језик тек послије 99 година, тачније написана је 1919, а преведена 2018. године.

"Тад сам рекао да то мора ући у филм, да је то доказ један кроз један о страдању и исповијести наших људи, од којих су многи умрли, неки се вратили, али је послије стотину година тешко наћи неку везу између њих и њихових насљедника", рекао је Мирић.

Мирић сматра да је страшно да о томе скоро нико не зна, иако је у Чешкој друго највеће српско гробље у свијету са 7.100 жртава, док се за Зејтинлик у коме је сахрањено 8.440 српских војника нешто више зна.

Он је истакао да је и из тог разлога направио документарни филм да свједочи о једном времену.

Мирић је рекао да је садржај филма живот војника у логору, доживљаји у логору и људима који су помагали војницима.

"У филму су три-четири лика која се прате кроз тај документ, те истинити ликови који су помагали и тиме на разне начине утицали на живот српских логораша", рекао је Мирић и додао да се филмом поручује да својим непријатељима треба опростити, али се никада не смије заборавити учињена звјерства нас српским народом.

Мирић је рекао да је филм снимљен уз подршку Министарство културе Србије и да је прва пројекција филма била у Бечу прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана