Званично отворени 51. Књижевни сусрети на Козари

Срна
Званично отворени 51. Књижевни сусрети на Козари

ПРИЈЕДОР - У Приједору су вечерас свечано отворени 51. Књижевни сусрет на Козари, једна од најзначајнијих књижевних манифестација у Републици Српској.

Овогодишњу манифестацију отворила је на свечаној академији помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић која је истакла да Књижевни сусрети на Козари заузимају посебно мјесто на књижевној и културној сцени Српске, те да су им загарантовани успјех и дуговјечност јер његује једне од највећих културних вриједности свога народа.

Ђаковићева је навела да ће Министарство просвјете и културе наставити да пружа подршку у представљању књижевне и културне баштине и афирмацији домаћих стваралаца с циљем промоције домаће савремене продукције и културног идентитета Републике Српске.

"Када један књижевник или умјетник толико задужи и остави у наслијеђе огромно богатство као што је Скендер Куленовић оставио своме народу онда је велика обавеза и одговорност свих нас да заувијек сачувамо успомене на тог ствараоца", изјавила Ђаковићева новинарима.

Добродошлицу пјесницима и љубитељима књижевности вечерас је пожељела Јадранка Мијић, шеф градског Одсјека за културу, која је нагласила да се мало који културни догађај у Републици Српској, па и шире, може похвалити традицијом дужом од пола вијека постојања и пажњом са којом се књижевни ствараоци односе према њој.

"То је наш понос и насљеђе оних ентузијаста који су у неким ранијим временима жељели да нашу Козару оките стиховима", рекла је Мијићева.

Свечаном отварању присуствовао је и овогодишњи лауреат пјесник Благоје Баковић из Врбаса који је испричао да је заплакао када је добио вијест да је добитник награде "Скендер Куленовић-Књижевни вијенац Козаре".

"Однекуд је провалио тужни тренутак када сам зачуо гласове жртава над којима је тај вијенац и сваки лист ловора на том вијенцу је из дубина Јасеновца, Јадовна, Козаре. Сваки је био убијен жалосним гласом Стојанке мајке Кнежопољке и оног који је био Филип Вишњић те трагедије, великога Скендера Куленовића, који је оставио потресно свједочанство о страдању једног народа", рекао је Баковић.

На академији у сали позоришта наступили су књижевници Ненад Грујичић, Боро Капетановић, Горан Шаула, Драгана Крагуљ, Александра Чворовић, Берислав Благојевић, Вид Вукелић и Ранко Прерадовић.

Књижевни сусрети на Козари се настављају сутра поетским часом на Козари. Овогодишњем лауреату ће књижевна награда "Скендер Куленовић - Књижевни вијенац Козаре" бити уручена на вечери лаурета сутра од 19.00 часова у позоришту Приједор.

Организатор и генерални покровитељ 51. Књижевних сусрета на Козари је град Приједор, саорганизатори градови Бањалука, Градишка и Лакташи, те општине Србац, Костајница, Нови Град и Козарска Дубица, а покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске. Спонзор новчаног дијела награде је "Арцелор митал" из Приједора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана