Знате ли да у Бањалуци постоји мали музеј посвећен Томи Здравковићу?

ГС
Foto: РТРС

Томине пјесме слушају све генерације, од најмлађих до оних најстаријих.

Један од њих је и Бањалучанин Петар Рољић, Томин највећи обожавалац. Као успомену на Тому и његове пјесме направио је прави мали "Музеј Томе Здравковића".

Готово да нема славља на ком се не запјевају пјесме Томе Здравковића. Многи кажу да је водио боемски живот и да је ту проналазио инспирацију за своје пјесме, пјесме уз које се и пусти која суза, али и разбије понека чаша.

Публика његове пјесме описује као "најскупље". Иако Тома важи за пјевача који има највећи број обожавалаца, један од њих је и Бањалучанин Петар Рољић.

Петар је у својој кући направио мали музеј у којем, љубоморно, чува плоче, касете , књиге које га подсјећају на Тому Здравковића.

- Највише ме заокупирала та његова музика,те његове пјесме на који начин је то он радио. То су биле специфичне интерпретације са аутентичним пјесмама које је он сам писао, и због чега сам почео да их слушам. Имао сам 11 година када сам са оцем отишао на једну приредбу и тад су ми се највише допале његове пјесме од свих извођача. У то вријеме није било као данас да се може видјети дискографија и хронологија,плоче.. Како је то све излазило ја сам почео да скупљам. Отишао бих на пијацу недјељом и тамо би проналазио касете, плоче, књиге - испричао је Петар.

Петар зна све Томине пјесме, а свака, каже, има срце и душу. Тешко му је било издвојити једну омиљену пјесму, али има их неколико које су му посебно драге.

- Има пуно његових пјесама, тешко је издвојити. Зависи од ситуације у којој се налазиш, ако си сам слушаш пјесму "Остао сам сам". Тешко је издвојити, али има их неколико "Дотак'о сам дно живота", "За Љиљану", "Сјећаш ли се Сања", то су најдраже - нагласио је Петар.

Петар није имао прилику да уживо слуша Тому, јер је у то вријеме био дијете. Зато посебно мјесто у његовој кући заузима слика Томе Здравковића.

- Имам то пошто ми он страшно недостаје у животу као свима нама који смо вољели његову музику. Зато сам одлучио да направим себи слику да имам свакодневно да гледам, да посматрам. Нисам могао да будем на његовим концертима јер тад кад је он стварао и пјевао ја сам био дијете - рекао је Петар.

Поред бројних касета, плоча, књига и других реквизита које Петар посједује, љубоморно чува и вино Томе Здравковића. Вино је стигло чак из Београда.

- Поводом 25 година од смрти Томе Здравковића изашло је и црно и бијело вино, као и још једно црно које је мало скупоцјеније. Успио сам да преко пријатеља у Београду набавим вина. Нисам пробао пошто не желим то да отварам, само као један реквизит да се мало дивим и гледам - рекао је Петар.

Петар се колекционарством бави већ 30 година. За то вријеме сакупио је све касете, плоче и 25 постојећих синглова. недостаје му само пет да употпуни своју колекцију.

Једнино што још није стигао да погледа јесте филм "Тома", али каже, да ће то ускоро и учинити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана