Значај очувања ћириличког писма

Срна

БИЈЕЉИНА - На Дан словенске писмености и културе и празник светитеља Ћирила и Методија Градски одбор Српског културног и просвјетног друштва “Просвјета” у Бијељини указао је на значај очувања ћириличког писма као битног обиљежја српског националног идентитета.

“Мада је у Србији и у Републици Српској ћирилица службено писмо, у практичној употреби латиница има апослутну превласт, у то се лако увјерити ако се погледају називи фирми у било ком већем насељу, а слична је ситуација и у погледу заступљености латиничког писма у новинским установама и издавачким кућама”, истакли су из бијељинске “Просвјете”.

Из “Просвјете” су поручили да Србе, као и друге мале народе, у цивилизовном свијету могу одржати само праве и трајне вриједности - православна вјера, српски језик и ћириличко писмо.

Подсјетили су да први списи писани ћирилицом потичу из 12. вијека, међу њима најпознатије Мирослављево јеванђеље, те упозорили на озбиљно угрожавање ћирилице у 21. вијеку под утицајем глобализације.

“То је потискивање ћирилице перфиднијим методама, тврдњама да је латиница практичније писмо, да је оно много погодније за савремену комуникацију путем друштвених мрежа, да се њиме служи огроман број становника планете, а ниједан од тих навода није одржив, јер ћириличко писмо задовољава све критеријуме употребе и у најмодернијој комуникацијској технологији”, наводи се у саопштењу.

“Просвјета” упозорава да проблем замјене ћирлице латиницом није толико у моћи страног фактора, колико у неодговорности Срба који олако прихватају туђе, а одричу се свога, те истиче да латиница јесте дуго у употреби, али она није српско писмо.

У тексту се подсјећа да је прошле године за Дан ћирилице “Просвјета”, у сарадњи са Техничком школом “Михаило Пупин”, организовала пописивање фирми у дијелу града чији су називи исписани ћирилицом и резултати су били поразни, због чега ће наставити ово истраживање.

“Један од најважнијих задатка српског народа је да чува свој језик и своје писмо и увјерени смо да у нашем народу има довољно умних људи који никада неће пристати да се одрекну свога писма на коме су написани бројни вриједни споменици културе који нас чине препознатљивим у културној заједници европских народа”, закључено је у саопштењу бијељинске “Просвјете”. /крај/љб/мсб

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана