Златни печатни прстенови Јоце Вујућа у Адлигату

Agencije
Златни печатни прстенови Јоце Вујућа у Адлигату

БЕОГРАД - На Дан државности Србије два величанствена, златна печатна прстена Јоце Вујића (1868-1934) поклоњена су Музеју књиге и путовања Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат", саопштили су из Адлигата.


Уз помоћ овог удружења отворена је изложба о Првом српском устанку на Криминалистичко-полицијском универзитету на којој су приказани Хајдук Вељково писмо и сабља једног од Карађорђевих војвода, а Музеј српске књижевности, који такође ради у оквиру Удружења Адлигат, поводом Дана државности поклонио је десет хиљада књига библиотекама широм Србије.

Вујић је био оснивач првог српског приватног музеја у Сенти и један од највећих српских добротвора и колекционара.

Поклони Јоце Вујића данас чине окосницу колекција Галерије Матице српске, Народног музеја у Београду, Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" а у Удружењу Адлигат налази се посебна Збирка Јоце Вујића.

"На прстеновима су иницијали Јоце Вујића. Биће изложени у Породичном легату Тање Крагујевић и Василија Винце Вујића који је прошлог септембра отворен у Адлигату. Један прстен, поред иницијала, садржи и симбол правде, а други је прстен са златним оквиром и рубинском плочицом", каже Виктор Лазић, председник Адлигата.

"Као једином директном мушком потомку, тј. унуку Јоце Вујића, и наследнику његовог сина Јована Вујића и Зорке Говедарице Вујић, родитељи су ми ове драгоцене предмете из породичног наслеђа поверили на даље чување. Са великим поштовањем према породици Лазић и целокупној мисији Музеја књиге, и са жељом да се и досадашњој и даљој сарадњи да посебан и значајан акценат, поклон уручујемо са нарочитом оданошћу", рекао је приликом приморедаје поклона са нескривеним емоцијама, дародавац Василије Винце Вујић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана