Живот и смрт у златном: Сјећање на Густава Климта

Миланка Митрић/агенције
Живот и смрт у златном: Сјећање на Густава Климта

Жута, златна, њежност, туга, мир, загрљај, смрт, љубав и екстаза само су неки од мотива који асоцирају на Густава Климта, једног од највећих свјетских сликара у историји умјетности.

Од Климтовог рођења ове године обиљежавамо 160 година, а безброј његових дјела остаје и остајаће у будућим деценијама на различите начине присутан не само у музејима и галеријама него на шољама, торбама, цегерима и мајицама, јер његова популарност у 21. вијеку је већа него икад, а сјећање на нека његова дјела, управо због такве врсте оживљавања у новом времену, не јењавају.

Густав Климт, аустријски симболиста, рођен је у Баумгартену, а у Бечу је од 1879. до 1883. године похађао школу примијењених умјетности. Каријеру је започео осликавањем предворја Умјетничко-историјског музеја у Бечу. Лични живот и различите трагедије и личне туге одразили су се на његову умјетност те је временом развијао и комплетирао свој стил који је имао више фаза, а већина слика је била рађена сличним бојама и нијансама, и углавном симболички оживљавала велике теме којима се бавио те била прожета еросом и танатосом или њиховим спајањем.

У његовим дјелима, на платну, у златним, смеђим, жутим и црвеним траговима исказана су танана осјећања човјека и свијета око њега, а слике и ликови на сликама прожети су митовима, причама и дубоким темама, које су скривене испод слојева боје и облика.

Током вишедеценијске посвећености сликарству и умјетности Климт је створио безвремена дјела, а о њему и о његовим радовима стваране су књиге, текстови, радови и бројне изложбе широм свијета.

Међу неким од његових најпознатијих дјела су "Пољубац", "Трагедија", "Рибља крв", "Нимфе", "Водена струја", "Данаја", "Филозофија", "Адам и Ева", "Дрво живота", "Јудит 1", "Портрет Аделе Блох-Бауер 1", "Медицина" и друге. У знак сјећања на њега и непролазне вриједности његове умјетности издвојили смо пет дјела од прегршти изузетних.

"Пољубац" 

Климтова слика "Пољубац" је његово најпознатије дјело и једно од најпознатијих дјела на свијету. Рађена је уљем на платну и потиче из Климтове златне фазе. Ову слику одликују интензивне боје, украси, златна позадина и еротски елементи, а значајна је, између осталог, јер представља почетак либерализма у његовом сликарству, што је била одлика многих каснијих радова.

Дјело је настало између 1907. и 1908. године и данас се налази у галерији "Белведере" у Бечу.

"Дрво живота"

Слика "Дрво живота" састоји се из три елемента - очекивања, усхићења и стабла које симболизује живот, а на њему се налази женска фигура која стоји и пар у загрљају. Дјело је настало током његовог златног периода и једно је од најпознатијих Климтових дјела. Представља спој три мозаика чија је укупна димензија 195х102 центиметра.

Завршено је 1909. године, а данас се налази у Музеју примијењених умјетности у Бечу.

"Јудит 1"

Дјело "Јудит и Холофернова глава", познато под именом "Јудит 1", завршено је 1901. године. Инспирисано је библијском причом о Јуди Јудити која је завела асирског заповједника Холоферна, а одликује се израженом љепотом женске фигуре (као већина Климтових дјела) и изузетним декоративним елементима.

"Данаја"

У грчкој митологији Данаја је била кћерка Еуридике и Акрисија, краља Аргоса и била је Персејева мајка. Име Данаја означавало је ону која суди и у историји сликарства била је инспирација многим умјетницима (Рембрант, Коређо) те и самом Климту. Његова "Данаја" је један од примјерака симболизма, јер има митску причу као позадину.

Завршена је 1907. године, а данас се налази у галерији "Вурлт" у Бечу.

"Портрет Аделе Блох-Бауер 1"

Исте године када и "Данају", Климт је завршио слику "Портрет Аделе Блох-Бауер 1", коју називају и "Дама у златном". Слику је наручио њен супруг Фердинанд Блох-Бауер, јеврејски банкар и произвођач шећера.

Представља прву слику Аделе и један је од најбољих примјерака Климтове златне фазе. Друга слика Аделе настала је 1912. године.

Нацисти су слику украли 1941. године, а изложена је у галерији "Белведере".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана