Завршени 8. “Лучини књижевни сусрети”

Срна
Завршени 8. “Лучини књижевни сусрети”

Власеница - У Власеници су вечерас завршени 8. “Лучини књижевни сусрети” на којима је у протекла два дана учествовало 40 књижевних стваралаца из Србије и Републике Српске.

Сусрете је организовао Књижевни клуб “Луча” из Власенице.


Данас, другог дана манифестације, учесници “Лучиних књижевних сусрета” посјетили су спомен гробље погинулим ратницима Шумадијске дивизије другог позива, 1914. године на Јавор планини, гдје су уприличили поетски рецитал, а потом и средњовјековни манастир Ловница у Шековићима, гдје их је примила игуманија манастира Јована.

Предсједник Књижевног клуба Аћим Тодоровић рекао је Срни да је “Луча” много уложила у ове књижевне сусрете, али да се много тога и вратило, на опште задовољство грађана Власенице и регије Бирач.

“Књижевни сусрети су оличење правог стања квалитета књижевног стваралаштва на овим просторима, на коме може да завиди чак и Удружење књижевника Републике Српске, па, богами, и Србије”, рекао је Тодоровић.

Пјесник из Новог Сада Ненад Грујичић рекао је Срни да књижевни сусрети, када се одржавају на оваквим локацијама, нису обична пјесничка дружења, већ “загрљај различитих времена и епоха са разноврсним талентима у српском језику који су се овдје нашли”.

“Оваква врста сарадње је веома важна зато што таквим обликом креативног дружења релативизујемо таму времена у којем живимо”, рекао је Грујичић.

На завршном скупу, одржаном вечерас у Дому културе у Власеници, уручена су признања које Књижевни клуб “Луча” сваке године додјељује истакнутим књижевним ствараоцима и појединцима, који су допринијели раду Књижевног клуба.

Добитници овогодишње “Лучине повеље” су пјесници Јованка Стојчиновић Николић из Добоја и Саво Радуловић из Хан Пијеска, као и бивши начелник општине Власеница Младен Поповић.

У оквиру “Лучиних књижевних сусрета” синоћ је у Дому културе одржано поетско вече са Ненадом Грујичићем, поводом четвртог издања његове прве књиге пјесама “Матерњи језик”, објављене прије 50 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана