Завршене "Дучићеве вечери поезије"

Срна
Завршене "Дучићеве вечери поезије"

ТРЕБИЊЕ - Свечаном академијом вечерас су у требињском Културном центру завршене "Дучићеве вечери поезије" - манифестација која траје пуне 53 године.

Градоначелник Мирко Ћурић рекао је да Требиње, без обзира на епидемију вируса корона, није жељело да прекине традицију ове манифестације, да би се на прави начин одужило своме пјеснику.

"Остаће у аналима забиљежена занимљивост да се Дучићеве вечери поезије одвијају у континуитету 53 године. И за вријеме бомбардовања Требиња, и за вријеме одбрамбено-отаџбинског рата овдје се чула Дучићева ријеч, али и бројни стихови охрабрења његових насљедника по пјесничкој страсти и неуморном перу", истакао је Ћурић.

Он је нагласио да Требиње са правом носи епитет град културе и да је управо Дучић томе највише допринио.

"Дучићевим повратком започела је интензивнија реализација његове давно промишљене и добрим дијелом остварене идеје о Требињу као граду културе. С њим на Црквини све нам је једноставније и лакше, па и да спознамо да је тај пројекат добро утемељен, да је реалистичан и да нуди више него што се могло очекивати", рекао је Ћурић.

Он је истакао да су Требиње и Херцеговина поносни на Дучића, те да их управо тај понос води у даљи напредак.

"С Дучићем у памћењу и нашој културној баштини једноставно не можете пристати на мало и осредње, нити можете, нити имате право да будете без амбиција", рекао је Ћурић.

У програму вечерашње академије учествовали су глумци Народног позоришта из Београда, вокални солисти из Београда, те музичари и ученици из Требиња.

"Дучићеве вечери поезије" одржане су под покровитељством града Требиња и Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Додик: Дучић би сада био поносан на своје Требиње

 Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас на затварању "Дучићевих вечери поезије" да је сигуран да би овај пјесник био задовољан да види какав развој је доживјело његово Требиње и да се тај препород поклопио баш са његовим повратком и изградњом Херцеговачке Грачанице.
Додик је подсјетио да се прије 20 година овај велики српски пјесник, дипломата и најпознатији Требињац у свијету вратио кући у своје Требиње из кога никада није ни одлазио.

"Јован Дучић је пронио име овог града широм свијета, а из свијета из кога је он долазио редовно је доносио Требињу и даровао. Тако је један градић, захваљујући своме пјеснику, надрастао своје габарите. Тај ритам и манир Требиње је задржало до данашњег дана", рекао је Додик.

Он је у обраћању додао и да послије 77 година од смрти ријека људи жели да се поклони Јовану Дучићу у вјечној кући у Херцеговачкој Грачаници на Црквини изнад Требиња.

"Дучић је формално био дипломата некадашње Југославије и Србије, али је, прије свега, био амбасадор свога Требиња и своје Херцеговине. Дучић није био само локалпатриота, него искрени патриота свог српског народа коме је посветио и неке од најљепших стихова", рекао је Додик.

Он је напоменуо да је Дучић више од три деценије живота провео у дипломатској служби служећи у девет држава.

Додик је рекао да и данас у Требињу могу да се виде Дучићеви поклони овом граду, те да је сигурна би пјесник био задовољан да сада види свој град.

"Сигуран сам да би био задовољан да види какав препород и развој је доживјело његово Требиње. Некако се тај препород поклопио баш са његовим повратком и изградњом Херцеговачке Грачанице", нагласио је Додик.

Он је додао да је Требиње сигурно један од најљепших српских градова са сигурном перспективом.

"Изградњом нове болнице и аеродрома добићете два капитална пројекта након којих живот неће бити исти на овим просторима, биће богатији и приближиће Требиње далеком свијету у коме је предано српском народу служио Дучић", рекао је Додик.

Он је напоменуо да се Дучићев град одужио свом пјеснику и да је ово сада град у који сви радо долазе и који свакога дочекује раширених руку баш како је желио велики српски пјесник.

Отворена изложба “Из библиотеке Јована Дучића”

У Народној библиотеци у Требињу вечерас је отворена изложба под називом “Из библиотеке Јована Дучића” и премијерно приказан кратки филм “Легат Јована Дучића” у продукцији ове установе, у оквиру манифестације “Дучићеве вечери поезије”, која се ове године обиљежава поводом 20 година од преношења пјесникових земних остатака из САД у родни град.
Отварању изложбе и приказивању филма присуствовала је помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић, која је рекла новинарима да Министарство просвјете и културе већ годинама финансијски и на сваки други начин подржава “Дучићеве вечери поезије” као једну од најзначајнијих манифестација културе у Српској.

Она је додала да је ресорно министарство финансијски подржало и вечерашњу изложбу, зато што је ријеч о изузетно вриједном легату једног од наших највећих књижевника.

“Оно што је сљедећа фаза када је ријеч о овој изложби јесте да се тај легат дигитализује, да се тако трајно сачува, али и приближи јавности, поготово млађим генерацијама да знају, чувају нашу непроцјењиву културну баштину”, рекла је Ђаковићева.

Она је напоменула да је основни задатак свих да чувају књижевну културну баштину као дио националног и културног идентитета.

“Министарство просвјете и културе је управо на том задатку ове године организовало кампању жЧитајмо заједнож, а један од шест великана које смо промовисали у кампањи је управо Јован Дучић”, нагласила је Ђаковићева.

Она је указала да је важно да Бањалука и Крајина као Петра Кочића славе и Јована Дучића, али и да и Требиње и Херцеговина славе оба ова великана.

Ђаковићева је подсјетила да је Министарство просвјете и културе прије нешто више од мјесец дана организовало у Требињу изложбу о Петру Кочићу и његовој породици.

“Управо због тога што смо на трагу да је неопходно успоставити књижевне и културне руте и наше књижевне великане приближити сваком грађанину Републике Српске, да се осјећају да је то дио њиховог богатог националног и културног идентитета”, истакла је Ђаковићева.

Замјеник градоначелника Требиња Слађана Скочајић, отварајући изложбу, истакла је да град Требиње увијек може рачунати на Министарство просвјете и културе Српске.

“Хвала што град Требиње држе на мјесту које овај град заслужује. Част је рећи да смо из Требиња, јер нас људи, гдје год да одемо, препознају по Јовану Дучићу. Привилегија је бити данас на овом мјесту, испред Дучићевих дјела, посебно ове године када се обиљежава 20 година од повратка посмртних остатака нашег великог пјесника”, навела је Скочајићева.

Библиотекар Народне библиотеке Требиње Љиљана Нинковић рекла је новинарима да ову установу културе краси ова колекција књига Јована Дучића и представља право културно благо, не само у Требињу, већ и шире.

Библиотека Јована Дучића има 6.652 библиотечке јединице. Од тога, 5.500 су монографске публикације, а остало чине серијске публикације и друга библиотечка грађа.

Библиотека је подијељена на требињски и амерички фонд. Требињски фонд чине публикације које су 1941. стигле у Требиње из Португалије /прије Дучићевог поласка у Америку/, а сва библиотечка грађа која представља амерички фонд у Требиње је дошла из Америке 1961. године.

У Дучићевој библиотеци публикације су на 12 језика, највише на српском и француском.

Скупштина општине Требиње је 2004. године, на приједлог Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, прогласила библиотеку Јована Дучића покретним културним добром од великог значаја за Српску.

Вечерас је у оквиру исте манифестације “Дучићеве вечери поезије” у Галерији Музеја Херцеговине отворена изложба “Српске православне школе у БиХ - Љетописи” из Фонда педагошког Музеја у Београду, аутора Александре Миловановић, у оквиру које су представљена 32 љетописа српских основних школа на територији БиХ из периода од 1850. до 1912. године.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана