Завршена стерилизација легата Јована Дучића

Срна
Завршена стерилизација легата Јована Дучића

ТРЕБИЊЕ - У Легату Јована Дучића Народне библиотеке Требиње завршена је стерилизација дијела књижног фонда, прва те врсте у Републици Српској, а ријеч је о савременој техници заштите књига које је велики пјесник Јован Дучић поклонио Требињу.

Рестауратор и конзерватор Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" у Београду Весна Шујица рекла је да је овај процес стерилизације најсавременији на свијету, јер је безбједан за културну баштину.

"Ради на принципу издвајања кисеоника из коморе, а онда се убацује азот и тим поступком сви аеробни микроорганизми бивају уништени", изјавила је Шујица новинарима.

Она је додала да процес стерилизације траје 21 дан, те да је материјал који је обухваћен архивска и књижна грађа Јована Дучића, као и материјал настао од 16. вијека до периода када је Дучић скупљао материјал и поклонио га Требињу.

Библиотекар Народне библиотеке Требиње Љиљана Нинковић рекла је да легат Јована Дучића постоји 60 година, те истиче да је 2004. године проглашен за покретно културно добро од великог значаја.

Нинковићева је истакао да је ова библиотека од непроцјењиве вриједности, наводећи да у Републици Српској не постоји овако вриједна библиотека.

"Најстарија књига је из 1565. године, а ту су углавном стручне књиге које покривају најразличитије области људског стваралаштва", рекла је Нинковићева и додала да су веома значајне и књиге које је Дучић подвлачио, те на маргинама страница записивао своје мисли.

Она је навела да Легат Јована Дучића у Народној библиотеци Требиње има око 5.500 књига на 12 страних језика, 1.200 серијских публикација, те уз то личну архиву Јована Дучића.

"Захваљујући менаџменту Народне библиотеке Требиње, који је успио да нађе начин и средства да први пут у Републици Српској неко уради стерилизацију на једној овако вриједној, специјалној библиотеци, овај поступак је завршен", рекла је Нинковићева.

Подршку приликом овог пројекта Народној библиотеци у Требињу пружили су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе и информисања Србије, као и Конзуларна канцеларија Србије у Требињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана