Завршена прва фаза дигитализације Мирослављевог јеванђеља

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД - Прва фаза дигитализације Мирослављевог јеванђеља, најстаријег документа на ћирилици, успјешно је реализована на основу Споразума о сарадњи између Министарства културе и информисања, Народне библиотеке Србије, Народног музеја у Београду и Српске академије наука и уметности (САНУ), саопштено је из овог министарства.

У саопштењу се истиче да је Мирослављево јеванђеље дигитализовано у пет варијанти, а свака страна и илуминација са једним или два свјетлосна тијела, што је омогућило да се види сваки детаљ, као и цијела књига.

"Као крајњи резултат кроз процес дигитализације направљено је око 2.000 снимака највишег квалитета који обухватају 400 илуминација", објаснили су из Министарства културе и информисања.

Снимање је обављено у посебно припремљеној просторији Народног музеја, а кориштени су најсавременији скенери прилагођени за дигитализацију осјетљивог материјала културног насљеђа.

"Дефинисање параметра снимања, као и само снимање, поверено је стручњацима из Аудио-визуелног архива САНУ под надзором конзерватора Народне библиотеке и кустоса Народног музеја", наведено је у саопштењу.

Мирослављево јеванђеље је најзначајнији ћирилички споменик српске и јужнословенске односно српскословенске писмености из 12. вијека.

Унеско га је 2005. године уврстио у своју библиотеку "Памћење свијета".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана