Завршен документарац о легендарним Индексима, премијера у Зеници

Г.С.
Завршен документарац о легендарним Индексима, премијера у Зеници

После три године обимног истраживања и бројних снимања по читавом региону ауторско-редитељски двојац Бојан Хаџиабдић и Зоран Кубура завршили су један од најишчекиванијих домаћих музичких документараца, филм ''Индекси'.'

''У почетку нас је пратила нека врста стрепње хоћемо ли успети да сложимо све што се са Индеxима догађало кроз 40 година, а онда временом почели да се фасцинирамо и заљубљујемо у музику и ликове тих јединствених музичара. Та страст нас је водила кроз небројене лавиринте у каријери бенда, а у коначници нас покретала да уложимо сву могућу енергију у причу, свесни да она треба да буде аутентична, искрена и што свеобухватно сведочанство о неким прохујалим временима и неким великим уметницима који су их забележили за вечност'', кажу аутори.

Бојан Хаџиабдић и Зоран Кубура су снимили више од 50 сати оригиналног материјала за филм који траје 108 минута и у којем о Индеxима, поред чланова групе, говоре Горан Бреговић, Јосипа Лисац, песник Мишо Марић, Маја Перфиљева, Абдулах Сидран и низ познатих музичких новинара из региона, док је за причу коришћено стотине фотографија и много архивског материјала међу којим су неки до сада неоткривени снимци.

Завршну ноту филму ''Индекси'' даје тонски продуцент Музичке продукције БХРТ-а Аднан Мушановић, који управо ових дана завршава мастеризацију звука.

''Сматрамо да је то пресудни детаљ. Индекси су били перфекционисти и на том трагу морали смо да учинимо тај задњи корак, да наш изврсни мајстор тона испегла звук с којим ће једна грандиозна музичка прича добити заслужени печат'', кажу аутори филма.

Филм "Индекси" ће, сплетом околности, прва у БиХ видети публика зеничког фестивала "ДокуМфест". Наиме, актуалне мере због пандемије разлог су да се не може извести планирана велика дворанска премијера у граду Индеxа, уз могући додатни концерт какав је већ познати серијал "Индекси и пријатељи", па ће се филм за сада приказати у Зеници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана