Затворен 5. "Интим џез фест" у Бањалуци

M.M.
Foto: М.Брезо

Бањалука - Наступом пијанисте Бојана Зулфикарпашића и саксофонисте Жулијена Луроа синоћ је у концертној дворани Банског двора затворен 5. фестивала џез музике "Интим џез фест".

Зулфикарпашић и Луро су пријатељи и сарадници већ више од тридесет година.

- То што смо пријатељи много помаже, поред тог музичког рада постоје заједничка путовања, разговори о филмовима, књигама, животу, понекад и паузе које се дешавају у којима је он напредовао са своје стране, ја са своје, моменти када се не виђамо по неколико мјесеци, понека и свађа и све то што чини живот музичара интересантним. То је оно што даје ту свјежну и могућност да сарадња и пријатељство трају толико година.  Музика је ту, али између нас постоји право пријатљство и то је најбитиније - казао је Бојан Зулфикарпашић.

Обојица су сагласни да није тешко наћи инспирацију, јер се њихова комуникација дешава на неком вишем нивоу, с обзиром на то да познају један другог веома добро.

- Када сам упознао Бојана деведесетих година он ме је увео у свијет и мелодије балканске музике, Србије, Босне, Македоније и надам се да је публика у тим нотама одсвираним на наш начин и уживала - казао је Жилијен Луро.

Осим наступа ових умјетника свјетског имена, публика је на овогодишњем издању "Интим џез феста" имала прилику да ужива и у концерту "Марковић-Илић секстета" и "Ханс Матисен трија", док је за најмлађу публику приређен дидактички концерт.

- Од самог почетка фестивал џез музике "Интим џез фест" концептуално je замишљен као камерни  фестивал џез музике који ће се фокусирати на мање саставе и  врхунске солисте овог музичког жанра, укључујући максимално формације до џез секстета који су ове године ушли у фестивалску селекцију.

Овогодишњи фестивалски програм обухватио је концерте познатих џез састава и истакнутих џез умјетника данашњице, а посебно смо поносни на чињеницу да смо у оквиру званичног фестивалског програма организовали и један матине дидактички концерт "Џез за дјецу" – који представља едукативни монцерт за  дјецу  старијег предшколског и школског узраста - казао је директор Банског двора Младен Матовић.

И овогодишње издање фестивала, као и ранијих година, било је попраћено џем сешнима, у оквиру којих су музичари који су наступали на фестивалу, свирали са бањалучким џез саставом "Комбајн квартет".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана