Заљубљеници у фотографију окупљени у Банском двору: Искрене емоције оставиле без даха

Данко Кузмановић
Заљубљеници у фотографију окупљени у Банском двору: Искрене емоције оставиле без даха

Бањалука - Пројекција традиционалне, осме Међународне изложбе фотографија “Фото-емоција 2019”, коју на радост бројних заљубљеника у фотографију организује Универзитетски фото-кино клуб Бањалука, одржана је у Банском двору Културном центру.

Публика је имала прилику да погледа радове аутора из цијелог свијета те да уочи како фотографи из разних крајева свијета промишљају о фотографији.

Изложба је обухватила фотографије 226 аутора из 45 земаља.

Жири изложбе радио је у саставу Драган Проле, Озрен Божановић и Синиша Плавшић. Они су имали задатак да од готово 3.240 пристиглих радова, који су зауставили емоцију у тренутку и заувијек је сачували, на четири теме, изаберу фотографије које су се нашле на изложби.

Предсједник Асоцијације за умјетничку фотографију БиХ Озрен Божановић похвалио је рад Универзитетског фото-кино клуба Бањалука.

- Фото-кино клуб остварује један континуитет квалитета и квалитетне презентације који је довео до међународне изложбе, тако да је то веома значајно. Универзитетски фото-кино клуб је направио стандард који се тек у посљедње вријеме показао као јако значајан, поготово другима, који су калирали на тему тог стандарда презентације. Овај клуб се појављује у неком ширем окружењу као клуб изузетне организације и квалитета, као и изузетне презентације и одржавања рокова који су предвиђени за прављење изложбе - казао је Божановић.

Божановић је указао и на сложеност теме која је у фокусу ове изложбе.

- Ова изложба има специфичну тему, она није слободна, него је задата. Емоција није тема као што је пејзаж, него је стварно тема у којој морате да представите емоцију, то је веома сложено. На ову изложбу је стигло много квалитетних фотографија, тако да смо ми морали добро да се забавимо да одаберемо најбоље - рекао је Божановић.

У оквиру сваке од тема - “Слободна - колор”, “Слободна - монохром” и “Емоција”, по којој изложба и носи назив, и “Фото-путовање”, наградили су најбоље радове. Тако су се међу награђенима нашли и радови Лука Сталманса из Белгије “Тhe Rope”, те Кристине Лаки из Мађарске “Windblow”, који су добили златну медаљу.

Међу награђенима је било и неколико фотографа из БиХ. Душан Вуковић, члан Фото-кино клуба Требиње, добио је сребрну медаљу на тему “Слободна - монохром”. Фотограф “Гласа Српске” и “Независних новина” Јелена Ђурђевић кући је однијела “FIAP Blue Ribbon” на тему “Слободна - колор “, Младен Анић је добио награду UFKBL IAAP RIBBON, такође за тему “Слободна - монохром”, док је Хасан Пушкар из Грачанице добио диплому за фотку на тему “Емоције”.

Оно што је било битно, поред техничких услова које су радови морали да задовоље, јесте и да испричају одређену причу која ће оставити јак утисак.

Предсједник Универзитетског фото-кино клуба Бањалука Милорад Кашћелан је истакао да ова изложба има патронат Међународне федерације за фотографску умјетност ФИАП.

- Као и сваке године, имамо изузетно добар одзив аутора, а све захваљујући патронату Међународне федерације за фотографску умјетност - ФИАП. Част нам је што смо све на крају реализовали у ову пројекцију радова, који су се издвојили својим квалитетом и освојили награде - истакао је Кашћелан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана