За Треће бијенале радова на папиру конкурисало 126 аутора из 20 земаља

Srna
За Треће бијенале радова на папиру конкурисало 126 аутора из 20 земаља

На конкурс за учешће на Трећем међународном бијеналу радова на папиру "Приједор 2020" пријавило се 126 аутора из 20 држава свијета, изјавио је данас директор Музеја Козаре Зоран Радоњић.

 

- Од 223 пријављена рада међународни жири је за учешће у изложби бијенала изабрао 172, и то 121 рад из категорије цртеж и графика, 45 сликарских дјела и шест радова у области интермедије - рекао је Радоњић Срни.

Ове године пријавили су се аутори из Аустралије, Белгије, БиХ, Италије, Јужне Африке, Канаде, Мађарске, Мексика, Пољске, Румуније, Русије, Сјеверне Македоније, Словеније, Србије, Финске, Француске, Холандије, Хрватске, Црне Горе и Швајцарске.

- Жири у саставу академска вајарка и сликарка Лепосава Милошевић Сибиновић из Србије, сликар, архитекта и фотограф Франциско Араја из Чилеа и академски сликар Предраг Марјановић из БиХ руководио се формалним условима подлоге и задатог формата, степеном ликовности, оригиналности и комуникативности рада, као укључењем најразличитијих ликовних поетика и приступа - навео је Радоњић.

Такође су вредновани креативност, савременост израза, оригиналност и иновативност, а накнадно ће бити саопштене одлуке о наградама и похвалама.

- Аутори који су се на вријеме пријавили за учешће, али чији радови због епидемиолошке ситуације у свијету нису још увијек стигли у Музеј, биће узети у обзир ако њихови радови стигну прије завршетка дизајна каталога - додао је Радоњић.

Свечано отварање изложбе је предвиђено за 20. август у Музеју Козаре, а други дио радова биће изложен у Галерији "Сретен Стојановић".

Међународно бијенале радова на папиру Приједор је добио крајем 2015. године захваљујући иницијативи директора Музеја Козаре Зорана Радоњића и његовој идеји да се на овај начин публици да квалитетан ликовни догађај, да се обогати збирка Музеја Козаре, да се град промовише у свијету умјетности и да се употпуни имиџ града сликара, града домаћина ликовне колоније "Сретен Стојановић" и града мурала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана