За “Дукафест” стигло више од 1.500 остварења

Agencije
За “Дукафест” стигло више од 1.500 остварења

Међународни фестивал студентског филма “Дукафест” биће одржан по седми пут, и то од 21. до 24. новембра у Градском позоришту “Јазавац” у Бањалуци.

Ријеч је о “повратничком” издању фестивала, који је био на паузи од 2013. године, на шта је, прије свега, утицао недостатак средстава и подршке за његово одржавање. Ипак, након петогодишње паузе, “Дукафест” је поново активан.

Штавише, и прије новог почетка “Дукафест” је остварио завидне резултате, јер је на конкурс фестивала пријављен 1.561 филм из чак 91 државе. Сходно томе, организатори фестивала ће ускоро открити имена чланова жирија и филмове који ће се такмичити на “Дукафесту” те представити ревијални програм.

- Бањалука је средина у којој се филмска умјетност и даље тек рађа као јавна индустрија културе. Тачније, од 2000. године до данас Академија умјетности и Бањалука као средина на филмском плану највише су представљани управо путем студентских филмова, који су играли на бројним домаћим и страним фестивалима. Та чињеница обавезује све нас који волимо филм и који хоћемо да градимо средину у којој живимо да један од конкретних корака буде побољшање студентске филмске продукције - наводе организатори “Дукафеста”.

Наглашавају да је стога идеја фестивала управо промоција студентских филмова и аутора, којима су овакви фестивали почетни корак у каријери и могућност да упознају колеге и професионалце из филмског свијета.

- Све пројекције и филмске радионице на фестивалу ће и даље бити бесплатне - нагласили су из “Дукафеста”.

Организатори фестивала су Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Удружење за подстицај и развој културе и умјетности КРОВ.

 

ПОЧЕТАК

“Дукафест” је настао као помен Душку Дукићу Дуки, трагично настрадалом студенту филмске и телевизијске режије на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.

Фестивал је покренут 2008. године на иницијативу његових пријатеља, тадашњих студената на Академији умјетности, а од тада па до поменуте паузе “Дукафест” је угостио значајне филмске ствараоце као што су Дејан Зечевић, Младен Ђорђевић, Срђан Вулетић, Пјер Жалица, Фарук Лончаревић, Горан Радовановић, Ахмед Имамовић, Мирослав Момчиловић, Марко Бабац и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана